Janša: Petokraka nas kao narod dijeli, a ne ujedinjuje

Janša: Petokraka nas kao narod dijeli, a ne ujedinjuje

Foto: AFP

SLOVENSKI premijer Janez Janša jučer je objasnio zbog čega je njegova vlada prije nekoliko dana zabranila korištenje zvijezde petokrake i partizanskih simbola na proslavama Dana državnosti. Zvijezda petokraka, kako je ustvrdio Janša, Slovence kao narod dijeli, a ne ujedinjuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nije to samo znak kojeg su koristili slovenski partizani. Pod crvenom zvijezdom koja je uvezena iz Sovjetskog saveza provodila se krvava komunistička revolucija, a nakon rata u Sloveniji ubijani deseci tisuća ljudi. Ona je znak jednog totalitarnog sistema", poručio je Janša, rekavši kako za zvijezdu ima mjesta na proslavama nekih političkih opcija, ali ne i na državnim svečanostima.

Janša je priznao i kako je požalio što je osobno za govornika na proslavi Dana državnosti odredio predsjednika Danila Turka, jer je ovaj polemizirao sa stajalištima Janšine vlade te je odao priznanje slovenskim partizanima. Slovenski mediji pak navode kako Janši nepotrebno otvaranje ideološkog pitanja zvijezde petokrake nisu zamjerili samo lideri lijeve opozicije i partizanskih udruga, već i vođe stranaka u njegovoj koalicijskoj vladi. Većina smatra kako bi se vlada trebala baviti vađenjem države iz ekonomske krize, a ne jeftinim politikantstvom i ideologijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara