Jedino što raste u Hrvatskoj: Broj zaposlenih u turizmu

Foto: Guliver Image/Getty Images

TIJEKOM prvih pet mjeseci 2014. godine, broj novozaposlenih u turističkim zanimanjima iznosio je 22.116 osoba, što u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje predstavlja rast od čak 12,6 posto, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

U spomenutom razdoblju, novozaposlene osobe u turističkim djelatnostima činile su 23 posto udjela u ukupnom broju novozaposlenih osoba.

Najviše ih je zaposleno u zanimanjima: konobar (15,7 posto svih zaposlenih u turizmu, odnosno rast od 8 posto u odnosu na isto razdoblje lani), kuhar (13,4 posto svih zaposlenih u turizmu, odnosno rast od 18 posto u odnosu na isto razdoblje lani) i sobarica (6,4 posto svih zaposlenih u turizmu, odnosno rast od 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani).

"Podatak o porastu broja novozaposlenih od gotovo 13 posto u prvih pet mjeseci odlično se nadovezuje na nedavno objavljene podatke Porezne uprave o rastu prihoda u turističkim djelatnostima od 21 posto u prva četiri mjeseca. Upravo su ta dva pokazatelja vrlo ključni čimbenici kada govorimo o uspješnosti predsezone, odnosno cjelokupne turističke sezone, a dosad ostvareni rezultati pokazuju kako je turistička sezona dobro pripremljena i kako spremni dočekujemo samu špicu sezone", rekao je ministar Lorencin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara