Jeremić odlazi iz Ujedinjenih naroda: Jedino mi žao Sirije!

Foto: UN Photo/Evan Schneider

ZAVRŠIO je mandat predsjedniku Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Vuku Jeremiću koji se vraća u parlament Srbije kao neovisni zastupnik. Jeremić koji je godinu dana bio na čelu UN-a najavio je i osnivanje Instituta u Beogradu uz podršku Sveučilišta Columbia. 

"Ono što mislim da je najvažnije, pod predsjedavanjem Srbije u Ujedinjenim narodima položeni su temelji nove razvojne strategije za 21. vijek, strategije održivog razvoja koja u 21. vijeku neće imati samo ekonomsku komponentu, već i socijalnu, kao i komponentu očuvanja životne sredine. Rekao bih da je to najvažnija stvar koju smo postigli za ovih godinu dana", rekao je Jeremić u svom oproštajnom govoru. Kao pozitivne stvari u svom mandatu nabrojio je status Palestine te međunarodni sporazum o trgovini oružjem. Kao jedini neuspjeh Jeremić je naveo slučaj Sirije. 
 
"Osjećam duboku posramljenost zbog toga što nismo bili u stanju pronaći način da zaustavimo pokolj", rekao je Jeremić na odlasku. Srpska državna televizija prenosi i Jeremićeve misli o tome kako je uvjeren da poboljšao imidž Srbije. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Dvadeset godina nakon što smo bili isključeni iz ove organizacije, dobili smo povjerenje većine svijeta da je predvodimo. To nas je učinilo veoma vidljivim, dalo nam je mogućnost da govorimo sa najviše svjetske pozornice o stvarima koje su od velikog interesa za zemlju", rekao je Jeremić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara