Josipović: "Lex Perković" treba promijeniti, nadam se da neće biti sankcija

Foto: Dragan Matić/Cropix

"ZAKON treba što prije promijeniti, jer smo očito napravili nešto što nije bilo potpisano i što nismo dogovorili", rekao je predsjednik Ivo Josipović komentirajući moguće sankcije zbog nepoštovanja europskog uhidbenog naloga. Ipak, nada se da do njih neće doći.

"I to treba promijeniti na način i u dinamici kako se to dogovori s Komisijom. Europa je zona partnerstva i suradnje i naši su građani očekivali dobrobit, a ne sankcije. Prema tome, osobno se zalažem za to da se zakon što prije promijeni i da njegova primjena bude onakva kakvu prihvaća i sama EU", kazao je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijela priča otvara i neke rasprave kod kuće koje, dodaje Josipović, ako otvaramo treba ih dobro i principijelno pripremiti, a to je odnos prema prošlosti.

"Ne samo bližoj prošlosti nego i daljoj negdje od kraja Drugog svjetskog rata, pa sve do danas. To je vrlo ozbiljna tema kojoj se treba pristupiti odgovorno i ako se ona otvara mora biti jasno koja su načela, jednaka načela, vrhunska struka. A oni slučajevi koji nisu samo dio rasprave o prošlosti nego su i pravosudni slučajevi i spadaju u pravosuđe, a ne u prepucavanja političara".

Predsjednik se nada da sankcija iz Europe neće biti.

"Ja se nadam i to i očekujem i nadam se da će Vlada odnosno Sabor donijeti zakon da sankcija i ne bude", zaključno je poručio Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara