Josipović: Dobio sam prvo izvješće SOA-e

Foto: HRT

HRVATSKI predsjednik Ivo Josipović izjavio je da je dobio prvo izvješće SOA-e, koje je zatražio zbog optužbi bivšeg ministra financija Slavka Linića da je premijer Zoran Milanović zlouporabio ovlasti kako bi se s njim obračunao, dobio ga je i premijer, a zatražio je i nadzor Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost o tim "ozbiljnim optužbama koje se moraju raščistiti".

"Riječ je o ozbiljnim optužbama koje su iznesene na račun premijera, to su optužbe koje su moraju raščistiti. One se moraju raščistiti i ja ću kada je riječ o mojim ovlastima učiniti sve što je potrebno da se što prije otklone dileme", poručio je Josipović u večerašnjoj HTV-ovoj emisiji "Javna stvar".

Izvijestio je kako je dobio prvo izvješće SOA-e, isto kao i premijer s kojim paralelno dobiva sva izvješća od te sigurnosne agencije, te dodao kako je od Ureda VNS-a zatražio izvanredni nadzor nad radom SOA-e. "Kada cijeli postupak bude gotov, negdje početkom tjedna javno ću izvijestiti o tome što je nalaz i kakvo je stanje stvari", najavio je.

"Vlada mora funkcionirati neopterećena raznim sukobima, skandalima i sličnim događajima koji ometaju rad Vlade i fokusiraju od onoga što je važno... gospodarstvo, kriza od poplava", naglasio je predsjednik.

"Politički događaji sami po sebi nisu ugroza"

Rekao je i kako je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost ranije dogovorio s premijerom Milanovićem, ali na temu zapošljavanja u sigurnosnim službama zbog navodnog nezakonitog zapošljavanja u SOA-i dok je na čelu te agencije bio sadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O tome hoće li se na istoj sjednici VNS-a razmatrati i aktualne Linićeve optužbe ili kao posebna tema, ovisit će, kazao je, o nalazima nadležnih službi. "Očekujem da premijer neće imati ništa protiv da se Vijeće izvijesti o nalazu. Bit će u neko skoro vrijeme, a ovisit će o nalazu hoće li to biti posebna tema", rekao je Josipović.

"Vijeće za nacionalnu sigurnost ima svoju nadležnost i posebno je fokusirano na sigurnosne ugroze. Politički događaji sami po sebi nisu ugroza, ali ako se pokaže da je bilo zlouporaba službe, onda će to biti prvorazredna tema za VNS", poručio je Josipović.

O Linićevim optužbama jutros je, kazao je, telefonski razgovarao s premijerom Milanovićem, koji mu je rekao "ono što je i javno rekao". "Vidjet ćemo što će se dalje događati", dodao je.

Josipović: Nemojmo prejudicirati

O tome je razgovarao i s predsjednikom Sabora Josipom Lekom. "Mislim da su zabrinuti svi s kojima sam razgovarao o ovoj temi. Osobno smatram da moramo učiniti sve, prije svega u Vladi i SDP-u, da se sukob koji očito postoji u SDP-u ne pretače na djelovanje države i Vlade. Oni neka svoje probleme u stranci rješavaju stranačkim mehanizmima, a država mora normalno funkcionirati", istaknuo je predsjednik.

Upitan može li se, pokažu li se točnima Linićeve optužbe, govoriti da je premijer Milanović počinio veleizdaju, Josipović je odgovorio kako je termin "veleizdaja" kolokvijalan te da o tome je li netko počinio ikakvo kazneno djelo odlučuje DORH, a kasnije sud.

"Nemojmo prejudicirati i razgovarati na način sugestivnih pitanja. Mora se raščistiti ovo pitanje, zaista ne smije ostati neraščišćeno", poručio je Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara