Josipović: Pričuvne vojne postrojbe povećat će našu obrambenu sigurnost

Josipović: Pričuvne vojne postrojbe povećat će našu obrambenu sigurnost

Foto: Hina

MINISTARSTVO obrane (MORH) danas je potvrdilo medijske natpise o ponovnom ustroju pričuve u Oružanim snagama naglasivši da su "svi dokumenti ustroja Oružanih snaga Republike Hrvatske, klasificirani oznakom tajnosti".

Trenutačno je u tijeku izrada podzakonskih propisa, pravilnika i uputa, kojima će se regulirati provedba odabira, pozivanja, smotriranja, popune i obuke pričuvnika Oružanih snaga, doznaje se u MORH-u.

Točan broj pukovnija pričuve definirat će se Dugoročnim planom razvoja OSRH (DPR), navodi MORH i dodaje kako je u planu ustroj nekoliko pukovnija pričuve. Dodaju i da će se cjelokupan proces financirati prema planiranim proračunskim sredstvima.

Obuka pričuvnih postrojbi provodit će se po istim standardima kao i obuka profesionalnog sastava koristeći istu doktrinu i proces obuke, a razlikovat će se samo u različitim stupnjevima spremnosti za izvršenje zadaća.

"Angažiranjem pričuvnog sastava osigurat će se ukupna obrambena sposobnost Oružanih snaga RH za provedbu misija te redovnih i izvanrednih zadaća u zemlji i inozemstvu", naglašava MORH.

U ministarstvu pojašnjavaju da je razvoj pričuvnog sastava planiran preustrojem Oružanih snaga, a u skladu sa Zakonom o obrani, tako da se ugovornom pričuvom popune nužno potrebnim deficitarnim zvanjima ili strukama, dok bi se razvrstanom pričuvom popunjavale postrojbe Oružanih snaga planirane mobilizacijskim razvojem.

U medijima su se pojavile informacije da ministar obrane Ante Kotromanović predlaže osnivanje šest ili sedam pričuvnih pješačkih pukovnija te topničko-raketne, protuzrakoplovne, inženjerske, logističke, kao i bojne veze. Također prema pisanju medija na kraju tog procesa Oružane snage bi raspolagale s 20 tisuća pričuvnika. Taj bi proces, kako navode, uskoro trebao započeti na području Osijeka i Dubrovnika, koji su odabrani za "probu".

Josipović: Pričuvne postrojbe povećat će našu obrambenu sigurnost

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je ponovni ustroj pričuvnih vojnih postrojba, koje će imati 20 tisuća vojnika, dobrim potezom jer smo, kako je istaknuo, "time dobili na obrambenoj sigurnosti i efikasnosti Oružanih snaga".

Odgovarajući na pitanje novinara za današnjeg posjeta Sv. Matinu na Muri o ustroju pričuvnih vojnih postrojba, predsjednik Josipović je rekao kako je takvo nešto bilo potrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nije moguće osigurati sve one funkcije za slučaj napada ili agresije, što zaista ne želimo, ili velike elementarne nepogode", rekao je i istaknuo kako je to "dobar potez jer smo time dobili na obrambenoj sigurnosti i efikasnosti Oružanih snaga".

Predsjednik se tijekom posjeta Sv. Martinu na Muri upoznao s turističkim kapacitetima i mogućnostima najsjevernije hrvatske općine, pri čemu je izrazio zadovoljstvo što su toplice najveći projekt kontinentalnog turizma u koji je dosad uloženo više od 300 milijuna kuna, a u njima je zaposleno više od 200 osoba.

Osim turističkih sadržaja, predsjednik Josipović obišao je općinsku gospodarsku zonu u kojoj poduzetnici šire poslovanje i zapošljavaju nove radnike.

"Ovdje je 11 gospodarskih subjekata, svi dobro rade, a imaju i puno mladih zaposlenih", rekao je. Tu je stanje bolje nego drugdje jer se naporno radi, ocijenio je predsjednik Josipović te pohvalio to što radnici primaju plaću na vrijeme, što se plaćaju porezi, a većina finalnih proizvoda iz te gospodarske zone se izvozi.

"Europa je ovim poduzetnicima donijela novi benefit", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Načelnik općine Sv. Martina na Muri Franjo Makovec (HSLS) smatra kako nema čarobne formule za takav poduzetnički uspjeh te da se sve temelji na radu. Rekao je kako općina sve potrebne dozvole rješava (daje) za deset dana, a poduzetnici su ti koji ostvaruju novu vrijednost.

Međimurski župan Matija Posvec (HNS) rekao je kako je Međimurje "neka druga Hrvatska" jer tu živi 2,4 posto stanovništva koje u izvozu sudjeluje s 4,2 posto, a uvozi 1,8 posto. "Već nekoliko godina Međimurje ima pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu", istaknuo je župan Posavec.

Predsjednik Josipović ponovio je danas, odgovarajući na novinarsko pitanje, kako Hrvatska može profitirati od LNG terminala u Omišlju jer u sadašnjim geostrateškim odnosima može postati energetska vrata Europi. Podsjetio je kako je on taj terminal zagovarao diljem svijeta, a o njemu je razgovarao i s američkim predsjednikom Obamom.

Za izjavu HDZ-ovih predsjednika Zajednice županija Tomislava Tolušića i Udruga gradova Željka Turka kako mu neće dolaziti u posjet i na njegove nastupe, predsjednik Josipović je rekao kako svatko bira svoju politiku te da su HDZ-ovi župani mnogo propustili što nisu bili na sastanku s njim prošli tjedan u njegovu uredu.

"Očito ipak nisu svi tog raspoloženja jer sam za vikend bio s nekim načelnicima iz HDZ-a. One koji nisu došli pozvat ću nakon idućih izbora u svoje programe jer svi skupa svoje poslove radimo radi građanki i građana, a ne da bismo se nadmetali na ovakav način", dodao je.

Predsjednik Josipović zaželio je također brz oporavak potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova i prijatelju Ranku Ostojiću. Istaknuo je kako se veseli posljednjim informacijama koje govore da mu je bolje te kako se nada da će se uskoro vratiti svojem poslu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara