Juncker od grčkih kreditora traži ublažavanje zahtjeva, MMF se protivi

Juncker od grčkih kreditora traži ublažavanje zahtjeva, MMF se protivi

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Europske komisije navodno se umiješao u pregovore oko izvlačenja Grčke iz ekonomske krize te predložio ublažavanje zahtjeva Troike koji se odnose na proračun kao i plasiranje novčanih sredstava, a sve kako bi se izbjegao bankrot zemlje na ljeto, javlja The Telegraph.

Prema nacrtu koji su objavili grčki mediji, plan Jean-Claude Junckera za privremeno osiguravanje budućnosti Grčke u eurozoni usmjeren je prema smanjenju očekivanog ovogodišnjeg proračunskog viška na 0,75 posto tj. polovicu od onoga što zahtijevaju grčki kreditori.

Također, Juncker predlaže puštanje pet milijardi eura u opticaj u lipnju te odgodu dobrog dijela fiskalnih mjera štednje do listopada. Međutim, u planu se navodi i da bi Grčka trebala zadržati kontroverzni porez na nekretnine i potaknuti fleksibilniju reformu tržišta rada.

No, ovaj bi plan mogao dovesti do podjele među kreditorima jer je Međunarodni monetarni fond već izrazio svoje neslaganje s predloženim idejama. Stoga se Juncker boji kako bi MMF mogao povući svoju pomoć Grčkoj.

Dok je Junckerov glasnogovornik danas izjavio kako se šef Europske komisije sada i osobno umiješao u pregovore o Grčkom dugu, glasnogovornica EK kazala je da nije upoznata sa spomenutim planom te da kreditori nastavljaju tražiti sveobuhvatna, a ne djelomična rješenja problema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara