Kad si Bandić smanjuje plaću onda poveća osnovicu: Najavljivao 15, pa si smanjio plaću za 4 posto

Kad si Bandić smanjuje plaću onda poveća osnovicu: Najavljivao 15, pa si smanjio plaću za 4 posto

Foto: FAH

"UTVRĐUJE se izmjena koeficijenata za obračun plaće gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika, na način da dosadašnji koeficijent: '8,0' postaje koeficijent: '7,14', a koeficijent: '6,8' postaje koeficijent '6,07'", stoji u najavi Skupštine Grada Zagreba koja se ima održati ovog vikenda. Naime, prema najavi gradonačelnik Zagreba Milan Bandić tom će odlukom ostvariti obećanje dano prije pola godina da će sebi smanjiti plaću s trenutnih 18 tisuća kuna na oko 15 tisuća kuna.

No, teško da će Bandić toliko osjetiti manji koeficijent jer će Skupština Grada Zagreba uz smanjenje koeficijenta donijeti odluku o povećanju osnovice plaća za Bandića i njegove zamjenike. Osnovica će se tako povećati s trenutnih 3.925,78 kuna bruto na 4.221,76 bruto kuna.

Stara osnovica na plaću bila je 3925,78 kuna

Osnovna plaća tako je prije ove odluke bila 31.400 kuna, a sada je 30.137 kuna, odnosno smanjena je u bruto iznosu za 1262 kune.  To je u neto iznosu, plus dodaci na plaću puno, puno manje od onog što je najavljivao Bandić. 

"Ukida se odredbu kojom se privremeno umanjivala osnovica za obračun plaće gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika te utvrđuje da se za obračun plaće gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika primjenjuje osnovica koja se primjenjuje za obračun plaće državnih dužnosnika. Osnovica za obračun plaće državnih dužnosnika utvrđena je člankom 1. Odluke o visini osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika (Narodne novine 31/14), i ista iznosi 4.221,762 kuna bruto", stoji u najavi Skupštine Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se sve zbroji (nova osnovica na plaću) i oduzme (novi koeficijenti) ispada da je Bandić smanjio svoju plaću niti za četiri posto. I to bi bilo u redu da Bandić nije već najavljivao smanjivanje plaća za djelatnike grada Zagreba od 5 do 15 posto i to u neto iznosima! Nova osnovica na plaću je 4221,76 kuna

"S obzirom na smanjenu procjenu rasta bruto društvenog proizvoda u Republici Hrvatskoj, gospodarsko okruženje i smanjenje kreditnog rejtinga države, procjenjuje se da se proračunski prihodi Grada Zagreba neće ostvarivati u planiranim iznosima, te je potrebno pravovremeno poduzeti mjere u cilju smanjenja proračunske potrošnje. Radi toga, gradonačelnik Grada Zagreba predlaže smanjenje plaće gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika izmjenom koeficijenata i osnovice za obračun plaće", stoji u obrazloženju odluke o smanjenju plaće za Bandića i njegove zamjenike.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara