Kakvo nas vrijeme čeka do kraja tjedna?

Ilustracija: Guliver image/Getty images

Iako je tlak zraka snižen, vrijeme se u utorak ujutro prolazno stabiliziralo i većem dijelu zemlje je barem djelomično sunčano. U Dalmatinskog zagori je bilo i magle. Oborina još bilo još samo noćas, uglavnom na dubrovačkom području. Zanimljivo je se sredinom noći u Dubrovniku temperatura spustila na samo 5°C uz kišu i tuču, a po planinama je bilo i snijega.

Na velikom dijelu Jadrana današnje jutro bilo je najhladnije u dosadašnjem tijeku ožujka! Minimalne su temperature uz obalu i na otocima bile većinom od 5 do 10°C. U unutrašnjosti Hrvatske bile su većinom od 0 do 5°C, a ako izuzmemo planinska područja zanimljivo je da je najhladniji dio zemlje bila Dalmatinska zagora gdje su temperature mjestimično bile i malo ispod nule, piše Crometeo.

Slijede nam još 3 nestabilna dana, a za vikend stabilizacija i osjetan porast temperature zraka!

Prognoza za Jadran

Promjenjivo će se zadržati u utorak, ali će biti znatno više sunčanih i suhih razdoblja u odnosu na ponedjeljak. Ipak ponegdje će biti slabe kiše ili pljuskova. Slaba do umjerena bura i tramontana prestat će tijekom dana i okrenuti na slabo do umjereno jugo koja u noći na srijedu može biti pojačano. Najniže temperature zraka u zaobalju od 0 do 5°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature bit će od 11 do 16°C, u zaobalju ponegdje malo niže.

U srijedu promjenjivo. Više suha vremena na sjevernom Jadranu, a povremene kiše bit će više u Dalmaciji, osobito na otocima i moru. U višem gorju Dalmaciji ponegdje je moguć snijeg. Ujutro će puhati do umjerena bura, podno Velebita i jaka, tijekom dana u Dalmaciji će okrenuti na levant i jugo, navečer će ojačati. Najviše dnevne temperature od 11 do 16°C.

Četvrtak će biti najnestabilniji dan tjedna, kada će biti umjereno do znatno oblačno uz čestu kišu koje ponegdje može biti obilnija. Snijeg samo iznad 1.500 metara nadmorske visine. Puhat će umjereno jugo i levant, još ujutro mogu imati jake udare na moru. Najviše dnevne temperature od 9°C ponegdje u zaobalju do 15°C na otocima.

Petak će biti još jedan nestabilni dan u nizu. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja. a povremeno će biti većinom slabe kiše. Navečer prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Ujutro će puhati slabo jugo, popodne slab jugozapadnjak i zapadnjak. Jutarnje temperature bez promjene, a danju će biti malo toplije u odnosu na četvrtak.

Prema današnjim prognostičkim materijalima u subotu nas očekuje stabilizacija vremena. Bit će pretežno sunčano, tek povremeno uz malu naoblaku i suho. Puhat će slaba bura i sjeverozapadnjak. Jutro će biti malo svježije, a najviše dnevne temperature u umjerenom porastu. U najtoplijem dijelu većinom od 16 do 19°C.

Pretežno vedro bit će u nedjelju. Ujutro će puhati slaba bura, danju slab jugozapadnjak. Bit će još toplije pa će najviše dnevne temperature biti oko proljetnih 20°C.

Prognoza za kopno

U utorak i dalje promjenjivo. Bit će djelomično sunčano, povremeno s povećanom naoblakom. Ponegdje može biti kratkotrajne kiše ili lokalnog pljuska, osobito u popodnevnim satima u gorskim krajevima. U višem gorju može pasti i malo snijega. Više suhog vremena i sunčanih razdoblja u Slavoniji. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutro prohladno uz moguću maglu i minimalnu temperaturu od 0 do 5°C, a po gorskim kotlinama i malo nižu uz moguć slab mraz. Dnevna temperatura uglavnom između 10 i 13 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo hladnije.

U srijedu više suhog vremena. Bit će djelomično sunčano, povremeno s povećanom naoblakom. Ponegdje može biti kratkotrajne kiše ili lokalnog pljuska, tijekom dana uglavnom u Gorskom kotaru i osobito u Lici, a u večernjim satima i drugdje, osobito u Posavini. Puhat će umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar. Jutro prohladno uz minimalnu temperaturu od -1 do 4°C uz moguću maglu i slab mraz, po gorskim kotlinama i malo nižu. Dnevna temperatura uglavnom između 11 i 14 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo hladnije.

Četvrtak će opet biti oblačniji. Povremeno se očekuje kiša, a u najvišem gorju još može biti i malo snijega. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji istočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 7°C, a najviša dnevna između 11 i 15 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo hladnije.

U petak u početku pretežno oblačno, još mjestimice s kišom. Tijekom dana oborine će postupno prestati u većini krajeva. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar uz dnevnu temperaturu od 11 do 16 Celzijevih stupnjeva.

Za vikend se opet čini postupno ljepše vrijeme uz više sunca, osobito u nedjelju. Barem tako pokazuju prognostički materijali u trenutku izrade ove prognoze pa to ne treba uzeti sa stopostotnom sigurnošću. Jutra i dalje prohladna pa nije isključena mogućnost za slab mraz. Danju bi ipak lagano zatopljavalo.

Dodajmo da ćemo u noći sa subote na nedjelju prijeći za zimskog na ljetno računanje vremena. To znači da kazaljke na satu treba u 2 sata pomaknuti na 3 sata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara