Kanada donirala eksperimentalno cjepivo protiv ebole, do sada zaraženo 2000 osoba

Foto: Hina

KANADA je priopćila da će donirati Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) oko tisuću doza eksperimentalnog cjepiva protiv ebole, kazala je agencija za javno zdravstvo te zemlje, javljaju u srijedu agencije.

Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji bit će donirano između 800 i 1.000 doza eksperimentalnog cjepiva, koje je dosad testirano samo na životinjama, za uporabu u zapadnoj Africi, rekao je Gregory Taylor, zamjenik čelnika agencije.

Međutim, liječnici kažu da su količine cjepiva i eksperimentalnog lijeka ZMapp ograničene i da će možda trebati mjeseci da se stvore dostatne zalihe.

Proizvođač ZMappa Mapp Biopharmaceutical kazao je u utorak: "Iskorištene su dostupne zalihe ZMappa. Ispunili smo svaki zahtjev za ZMappom koji je imao potrebnu pravnu autorizaciju".

"Lijek je dan besplatno u svim slučajevima", kazala je tvrtka.

Nigerija je u srijedu zatražila od SAD-a eksperimentalni lijek ZMapp, koji je već primilo dvoje američkih liječnika, i još čeka odgovor. Liberija je zahtjev uputila ovaj tjedan i dobila je pozivan odgovor.

Eksperimentalni lijek neće zaustaviti problem

WHO je u utorak donijela odluku o etičnosti upotrebe eksperimentalnog, nedovoljno testiranog lijeka ili cjepiva kao potencijalno učinkovitog postupka ili prevencije u liječenju epidemije ebole u zapadnoj Africi.

Zdravstvena agencija UN-a objavila je da opskrba eksperimentalnim lijekovima protiv virusa ebole zahtijeva "suglasnost, slobodu izbora, povjerljivost, poštovanje osobe koja prima lijek, očuvanje njezina dostojanstva i uključenost zajednice".

Stručnjaci su u Ženevi raspravljali o tomu mogu li se eksperimentalni lijekovi i cjepivo protiv ebole upotrijebiti u borbi protiv te bolesti, unatoč tomu što dosad nisu dovoljno testirani ili nisu dobili odobrenje od nadležnih tijela.

Neki eksperimentalni lijekovi dali su nadu, kazala je šefica WHO-a za inovacije Marie-Paule Kieny.

Liječnici bez granica pozdravili su odluku WHO-a, ali su kazali da sam eksperimentalni lijek neće zaustaviti problem već da je potrebno veliko povećanje broja liječnika i općenito osoblja koje će pomagati oboljelima.

Zaraženo gotovo 2000 ljudi

Epidemija ebole do sada je zarazila gotovo 2000 ljudi, a više od pola ih je umrlo, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Vjeruje se da je zaraženo 1975 osoba u četiri zemlje za zapadu Afrike, a 1069 ih je umrlo. Podaci su to od ponedjeljka što znači da je u samo dva dana zabilježeno 127 slučajeva zaraze i 56 smrtnih slučajeva.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara