PRVA SMRT OD EBOLE U EUROPI Svećenik umro u Madridu, dosad 1.013 mrtvih

Foto: Hina

BROJ umrlih u najtežoj epidemiji ebole dosegnuo je 1.013, nakon što su u tri dana, zaključno s 9. kolovozom, u tri zapadnoafričke države umrle još 52 osobe, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Najveći broj prijavljenih novih smrtnih slučajeva je u Liberiji, gdje je 29 osoba preminulo, a potom 17 žrtava u Sierra Leoneu te 6 u Gvineji.

Ukupan broj oboljelih od ebole porastao je na 1.848, navodi se u priopćenju.

Umro prvi Europljanin zaražen virusom ebole u Liberiji

Španjolski svećenik Miguel Pajares, prvi Europljanin zaražen virusom ebole koja je dosad odnijela više od 1000 ljudskih života u zapadnoj Africi, umro je u bolnici u Madridu, izvijestila je u utorak glasnogovornica španjolskog ministarstva zdravstva.

Pajares (75) je iz Liberije prebačen u Madrid na liječenje 7. kolovoza nakon što je ustanovljeno da je zaražen virusom ebole. Ondje je radio za nevladinu organizaciju. Pajares je primao eksperimentalni lijek no svejedno je preminuo.  

Zajedno s Pajaresom u Madrid je prebačena i časna sestra Juliana Bohi, koja je zajedno sa svećenikom pomagala bolesnima u Liberiji, no kod nje je test na virus ebole bio negativan.

SAD odobrio upotrebu pokusnog lijeka protiv ebole u Liberiji

Američki predsjednik Barack Obama i Državna agencija za hranu i lijekove odobrili su, na zahtjev liberijske vlade, slanje uzorka doze pokusnoga lijeka protiv ebole za liječenje liberijskog liječnika zaražena ebolom, objavila je liberijska vlada.

U izjavi, objavljenoj na službenim stranicama, navodi se kako će pokusni lijekovi biti dostavljeni ovaj tjedan, a nakon izravne žalbe liberijskog predsjednika Ellena Johnsona Sirleafa predsjedniku Obama.

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chan također je odobrio slanje dodatnih doza pokusnoga lijeka u Liberiji kako bi poduprla liječenje oboljelih liječnika, navodi se u priopćenju.

Osam kineskih radnika u karanteni

Zhao Yanbo kineski ambasador u Sijera Leoneu, rekao je kako je sedam kineskih doktora i jedna medicinska sestra, koji su liječili pacijente zaražene ebolom, smješteno u karantenu. Ambasador nije rekao pokazuje li osoblje koje je zadržano u karanteni simptome bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz kineske zdravstvene djelatnike, u karantenu je u Sijera Leoneu stavljeno još 24 medicinske sestre, većina iz vojne bolnice u glavnom gradu, rekli su Yanbo i Sahr Foday, ravnatelj bolnice.

Foday je izjavio i kako se jedan liječnik u bolnici Connaught zarazio ebolom, no kako pokazuje ohrabrujući napredak u u oporavku. Jedini virolog u državi, koji je bio na čelu borbe protiv epidemije, umro je od ebole prošli mjesec, prenosi Agence France Presse.  

WHO odobrio upotrebu eksperimentalnog lijeka protiv ebole

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u utorak su donijeli odluku o etičnosti upotrebe eksperimentalnog, nedovoljno testiranog lijeka ili cjepiva kao potencijalno učinkovitog postupka ili prevencije u liječenju epidemije ebole u zapadnoj Africi.

Zdravstvena agencija UN-a objavila je da opskrba eksperimentalnim lijekovima protiv virusa ebole zahtijeva "suglasnost, slobodu izbora, povjerljivost, poštovanje osobe koja prima lijek, očuvanje njezina dostojanstva i uključenost zajednice".

Stručnjaci su u Ženevi raspravljali o tomu mogu li se eksperimentalni lijekovi i cjepivo protiv ebole upotrijebiti u borbi protiv te bolesti, unatoč tomu što dosad nisu dovoljno testirani ili nisu dobili odobrenje od nadležnih tijela.

Sastanak je organiziran nakon što je eksperimentalni lijek ZMapp, koji je proizvela američka tvrtka Mapp Biopharmaceutical, upotrijebljen u liječenju dvoje američkih zdravstvenih radnika zaraženih ebolom u Liberiji.

Ta je zemlja u utorak izvijestila kako će se isti medikament dati i dvojici liberijskih liječnika zaraženih istim virusom.

Od ožujka, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze ebolom u udaljenoj jugoistočnoj regiji Gvineje do danas je od posljedica bolesti smrtno stradalo 1013 osoba, izvijestio je WHO.

Liberijski ministar informiranja Lewis Brown kazao je kako je liberijska vlada dobila pismenu potvrdu da se eksperimentalni ZMapp može dati liječnicima Zukunisu Irelandu i Abrahamu Borboru.

"Tvrtka Mapp Biopharmaceutical ne smije izvoziti lijek bez odobrenja FDA, zbog čega su naše vlasti uputile zahtjev toj organizaciji te uspjele ishoditi posebno odobrenje koje će omogućiti liječenje dvojice naših liječnika tim eksperimentalnim lijekom", rekao je Brown u telefonskom razgovoru za Reuters.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara