Kerry: Nema podjele SAD i EU u politici prema Rusiji

Kerry: Nema podjele SAD i EU u politici prema Rusiji

Foto: Hina

AMERIČKI državni tajnik John Kerry zanijekao je u nedjelju da se Sjedinjene Države i Europa razilaze u stajalištu prema Rusiji pošto su dan ranije američki senatori oštro kritizirali Njemačku i druge zemlje zato što se protive slanju oružja ukrajinskoj vojsci.

"Uvjeravam sve da podjela nema i nema raskola - čujem da ga ljudi pokušavaju stvoriti", rekao je Kerry na konferenciji za novinare u Muenchenu.

"Ujedinjeni smo, svi tijesno surađujemo, svi se slažemo da ovaj izazov neće završiti vojnom silom. Ujedinjeni smo u diplomaciji", rekao je Kerry.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u subotu da slanje oružja Ukrajini ne bi riješilo krizu u toj zemlji, čime je izazvala oštru reakciju vodećih američkih senatora Lyndseya Grahama i Johna McCaina, koji su optužili Berlin da okreće leđa savezniku u nevolji.

Žestoka razmjena mišljenja na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu ukazala je na krhkost transatlantskog konsenzusa kad je riječ o pitanju kako se suočiti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u sukobu na istoku Ukrajine.

Zapad optužuje Rusiju da ljudima i oružjem pomaže ukrajinskim separatistima koji se žele otcijepiti i Rusiju je kaznio nizom sankcija, no službena Moskva niječe svaku upletenost u taj sukob koji je odnio više od 5000 života od travnja.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u subotu je u Muenchenu pokazivao putovnice ruskih vojnika koji su ušli u Ukrajinu kako bi dokazao "agresiju i prisutnost ruskih postrojba" koje se bore na strani pobunjenika na istoku zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara