Kolinda: Nije u redu da Milanović ne odgovara meni

Kolinda: Nije u redu da Milanović ne odgovara meni

Screenshot: Nova TV

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ dala je danas svoj prvi predsjednički intervju za Dnevnik Nove TV. Grabar-Kitarović se osvrnula na oštru prepisku koji je prekjučer putem medija vodila s premijerom Milanovićem, a istaknula je i kako smatra da nije pogriješila u pozivanju na premijerovu ostavku.

Predsjednica se osvrnula na niz drugih tema, među kojima se nalazilo i njezino preseljenje u Visoku, posjeta BiH, posjeta Srbiji, ustavnost stavki Ovršnoga zakona te druge teme.

Pomaganje siromašnima

"To točno je da će Ured pomagati siromašne, međutim ove informacije koje su se pojavile u medijima, moram priznati da su već postojale i ranije u prethodna dva mandata prethodnih predsjednika. Dakle od tih 400 000 kn pomoći koje se odnose na socijalno najugroženije osobe.

To su uglavnom jednokratne pomoći koje se daju prema procjenama nadležnih tijela, ali moram reći da ću se svakako kao osoba zalagati i da se osnivaju posebne zaklade i da se pronalaze načini kako pomagati posebno socijalno ugroženim osobama i to ponajviše djeci koja nažalost su gladna u školama, a to se u Hrvatskoj ne smije događati", rekla je.

Preispitivanje ustavnosti Ovršnog zakona

"Ponajprije bi htjela istaknuti da sam zajedno s timom stručnjaka radila danima na tom prijedlogu za preispitivanje pojedinih stavki pojedinih članaka Ovršnog zakona. U jednu ruku naravno moja je obveza štititi sustav, štititi pravni sustav, štititi stabilnost institucija, ali u drugu ruku isto tako je moja obaveza kao najvišeg državnog dužnosnika koji je izravno izabran od strane građana, štititi prava građana.

Ono što sam podnijela na ocjenu ustavnosti jest činjenica da držim da ti članci koji su u pitanju krše prava građana na dom, da nije postignuta ravnoteža između prava vlasništva onih koji su stekli pravo vlasništva nad nekretninom koja je pod ovrhom i pravo na dom osoba koje imaju tu jednu jedinu nekretninu. U tome neću stati, svakako ću nastaviti kao što sam rekla štititi i stabilnost sustava, stabilnost državne vlasti, ali i brinuti o ljudima jer ne može se dogoditi da vama netko napravi ovrhu nad vašom jednom jedinom nekretninom, da ste vi dužni određeni iznos novaca, a da vrijednost te nekretnine višestruko premašuje iznos duga koji dugujete prema bankama ili prema bilo kome drugome", smatra Grabar-Kitarović.

Dodala je i kako smatra da su prekršene temeljne odredbe povelje Ujedinjenih naroda i Ustava, koji definira Hrvatsku kao socijalnu državu i koji definira socijalnu jednakost svih građana pred Ustavom.

Prepiska s Milanovićem

"Nisam pogriješila s odgovorom. Napravila sam to svjesno, kako bih demonstrirala koliko je takva vrsta komunikacije uzaludna i kako takvim načinom komunikacije možemo samo izgubiti i jedni i drugi. Ovakvim načinom, na koji je premijer Milanović meni poslao pismo, a da ga ja uopće nisam dobila, nego sam o njemu čitala u medijima, dok sam ja istovremeno njemu najavila inicijativu za sazivanje sjednice Vlade sukladno svojim ustavnim ovlastima, i u kojem sam najavila nekoliko tema. Dakle, ja sam iz medija pročitala nešto što je bilo potpuno protuustavno, gdje on mene poziva na davanje konkretnih mjera, njihovih učinaka i financijskih i svih drugih. Odgovorila sam mu na takav način zato što svi mi u svemu ovome moramo surađivati.

Došla sam u Ured predsjednice prvoga dana, digla sam slušalicu i prva osoba koju sam nazvala bio je premijer Milanović. Zašto? Zato što držim da nas dvoje moramo surađivati na dobrobit države i građana i to se mora dogoditi. Svatko od nas mora suspregnuti ego. Znate da se danima pisalo o tome kako premijer Milanović meni nije čestitao. To me ne zanima. Pružila sam ruku suradnje i dalje je pružam i želim da je premijer prihvati. Predložila sam u sazivanje tematske sjednice Vlade, predložila sam 5 pitanja za koja držim da možemo vrlo dobro surađivati.

Moj cilj nije izazivati sukobe. Ja ne želim doći na tu sjednicu Vlade i postavljati neugodna pitanja ili izazivati incidente, upravo suprotno. Mislim da po tome zajednički možemo napraviti puno više i Vlada je ta koja mora donositi konkretne mjere i isto tako procjenu njihovih učinaka, uključujući i financijske. A u tome mislim da mogu pomoći, i u sklopu gospodarske diplomacije i u sklopu savjetodavnih tijela.

Kritike oko povezanosti s HDZ-om i pomaganju Milanoviću

"Ništa od toga nije apsolutno točno. Normalno, članovi HDZ-a imaju pravo na svoje mišljenje kao i svatko drugi u ovoj državi, kao i analitičari s druge strane i apsolutno nikoga ne tražim da staje u moju obranu. Sebe mogu najbolje braniti.

Želim biti ono što sam istaknula u svojem inauguracijskom govoru, predsjednica svih građana, i želim se ponašati na taj način i zato i dalje ustrajem na suradnji.

Tko kome odgovara

Ivana Petrović istaknula je kako predsjednica, kao i premijer, odgovara građanima, a Grabar-Kitarović se složila. Ipak, kada je Petrović konstatirala kako premijer ne odgovara predsjednici, Kolinda je negodovala.

"Pa držim da to nije u redu i to sam isto tako rekla,možda na način na koji je odjeknulo, ali sam isto tako htjela pokazati premijeru da on ne može ponižavati državne institucije.  Tu nije u pitanju mišljenje o meni samoj niti o meni kao predsjednici, to je pitanje institucije predsjednice i volje građana koji su izabrali tu predsjednicu, pa i volje građana koji nisu meni dali glas, ali koje ja želim zastupati.

Dakle moramo poštivati institucije i zato je moj odgovor bio takav da bih dokazala da neću dopustiti da se gaze ni institucije ove zemlje, ali niti građani", smatra.

O izrađivanju nove strategije nacionalne sigurnosti

"Pa evo već sam jutros zatražila to. Držim da su već u uredu premijera zaprimili pa mogu govoriti sada o tome, o mojem dopis u kojem prihvaćam njegov prijedlog za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, da se razmotre smjernice za rad sigurnosno obavještajnih službi, ali isto tako u tom pismu mu predlažem da započnemo dijalog i raspravu o novoj strategiji nacionalne sigurnosti jer prethodna je iz 2002. Kao što znate, Hrvatska je u međuvremenu ušla u NATO, postala članica Europske unije, promijenili su se i sigurnosne ugroze i uvjeti u kojima Hrvatska živi, radi, ali i gospodarsko stanje u Hrvatskoj.

Molim Vas, nemojmo zanemarivati gospodarsku krizu koja u bilo kojem trenutku može generirati u sigurnosnu krizu", upozorila je Grabar-Kitarović.

Posjet BiH

"Odlazimo u Bosnu i Hercegovinu slijedećeg utorka jer želim simbolično pokazati, ostalo nam je malo vremena za pripremu, međutim mogu Vam odmah reći da će posjete Bosni i Hercegovini biti vrlo česte. Hrvatska je vrlo zainteresirana za stabilnost Bosne i Hercegovine, za njezin ulazak u Europsku uniju i NATO i naravno prije i iznad svega za konstitutivnu jednakopravno, jednakopravnost svih triju naroda, dakle, uključujući i hrvatskog naroda.

Odlazim u Bosnu i Hercegovinu dati tu potporu na njihovom putu u rješavanju unutarnjih problema i prema članstvu u Europskoj uniji, ali isto tako ponovno inzistirati na toj jednakopravnosti hrvatskog naroda", objasnila je.

O mogućem odlasku u Beograd

"Mislim da je dijalog preduvjet svega i preduvjet rješavanja otvorenih pitanja i tako uvijek ulazim u bilo koji odnos. Dakle, sa Srbijom, sa srbijanskim dužnosnicima želim uspostaviti dijalog u rješavanju otvorenih pitanja.

Ohrabrena sam posjetom gospodina Vučića Zagrebu zato što smo pokrenuli taj inicijalni dijalog i osjećam tu želju s druge strane da krenemo u njihovo rješavanje temeljem politike čistih računa i naravno pružit ćemo Srbiji svu potporu isto tako na njihovom putu u članstvo u Europskoj uniji, ali i inzistirati na provedbi svih kriterija za članstvo uključujući i položaj manjina".

Šatoraši sutra na Pantovčaku

"Odluka o prekidanju prosvjeda u Savskoj je u potpunosti odluka prosvjednika, ono što ja želim je učiniti sve što je u mojoj moći da se prekine ovo trenutno stanje - dakle da oni odu svojim domovima nakon mjeseci što su proveli na ulici, na kiši, snijegu i hladnoći i da se nastavi dijalog u svim pravcima u kojima on mora ići i da se pitanja branitelja rješavaju na taj način.

Prije svega planiram saslušati prosvjednike. Saslušati ono što oni kažu jer do sada nismo imali vremena, u šatoru nije takva atmosfera da možete sjesti, normalno razgovarati, dakle očekujem da ćemo sutra sjesti i da će oni iznijeti svoju stranu priče detaljno - što je to što oni očekuju od mene i što je to što oni drže da mogu učiniti za njih?", drži.

Preseljenje u Visoku

"Moram Vam reći da upravo danas sam dala nalog da se formira jedno povjerenstvo za smještaj Ureda predsjednice. Moja ideja je i dalje Visoka, međutim to nije Visoka 22. Ja sam govorila o cijelom kompleksu u Visokoj ulici, dakle i ove dvije pomoćne zgrade, a prije svega želim da povjerenstvo donese konkretne odluke, konkretne prijedloge jer nije preseljenje samo po sebi svrha. Svrha je ušteda - znači treba vidjeti jeli to moguće, na koji način, je li Visoka odgovarajuća lokacija ili možda neka druga?

I naposljetku ću poslušati riječ stručnjaka jer u ovom slučaju nije riječ o volji jedne osobe odnosno mene, nego je riječ o odluci koja dalekosežno znači za državu i na taj način ću se postaviti i ponašati", rekla je.

"Beskrajno mi je teško bez djece"

"Beskrajno mi je teško bez njih, ali moram Vam reći, ne bi htjela da to zvuci sebično, međutim ipak činjenica da oni nisu ovdje olakšava mi ove prve dane koji su uvijek najteži na novom poslu prilagodbe. Odlazim iz kuće u 7 ujutro, vraćam se kasno noću i na neki način činjenica da znam da nisu ovdje i da me ne grize savjest, a znate da svaku majku uvijek krize savjest, bez obzira koliko vremena provodili s djecom, da ne moram razmišljati o tome čeka li me netko kod kuće ili ne.

Njihova prilagodba bit će isto tako teška i stresna jer svaka je prilagodba svakome na novu sredinu, na novu okolinu, pogotovo njima na novu školu bit će teška, ja to uvijek jako emocionalno proživljavam sa svojom djecom i zato velim u ovom trenutku ne želim da zvuči sebično, ali lakše je i meni da nisu ovdje, nego da se vrate preko ljeta kad onda možemo tu njihovu integraciju ponovno ovdje u Hrvatskoj i odabir škole i odlazak prilagodbu na novu radnu sredinu odraditi na puno manje stresa način za sve nas", zaključila je Grabar-Kitarović.

U ponedjeljak poslala dva priopćenja

Podsjetimo, iz Ureda Kolinde-Grabar Kitarović javnosti su u ponedjeljak upućena dva priopćenja. U prvome je stajalo kako predsjednica kao najkonkretniju mjeru za izvlačenje Hrvatske iz krize vidi ostavku Zorana Milanovića, a u drugome priopćenju, u kojemu je objavljeno i pismo koje je Grabar-Kitarović uputila premijeru, o ostavci nije bilo ni govora.

> Grabar Kitarović: Ostavka Zorana Milanovića jedino rješenje za krizu!

> Kolinda pisala Milanoviću, nije spomenula ostavku

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara