Kolinda nije otišla u Vladu, ali je došla u šator

Kolinda nije otišla u Vladu, ali je došla u šator

Foto: FAH

"PREDSJEDNICA svih Hrvata" odlučila je već prvog dana mandata posjetiti šator u Savskoj. Šatoraši su je s nestrpljenjem očekivali: postrojili su se ispred šatora, a ulicu su "okitili" zastavama. Iako su šatordžije uložili sav taj trud da je dočekaju, Kolinda se u šatoru zadržala tek oko 15 minuta.

Par minuta nakon 17 sati Kolinda je stigla u šator. Po dolasku nije davala nikakve izjave novinarima. Šatordžije su je dočekali pjevajući "Zovi, samo zovi". Kada je ušla u šator, Kolindu je dočekao glasni pljesak.

Dočekali je s poklonima

Šatordžije su Kolindu dočekali s poklonima: uručili su joj buket, kapu, majicu i katalog slika.

"Rekla sam da ću biti među vama i održavam obećanje. Tijekom mandata brinut ću o svim braniteljima, invalidima i civilnim žrtvama. Pozivam vas da idućeg tjedna dođete kod mene u ured. Ante Deur, moj savjetnik za pitanja branitelja, nastavit će aktivno raditi. Domovinski rat je u temeljima hrvatske države i za to ćemo se pobrinuti", kazala je Grabar Kitarović.

"Zahvaljujem vam u ime svih nas jer ste održali obećanje. Hvala vam, i odazvat ćemo se pozivu kod vas. Ovdje smo već 123 dana i nemamo partnera da nađemo rješenje problema branitelja. Pokušali smo u Saboru, ali nisu nas pustili da govorimo. Kod nikoga nismo naišli na razumijevanje. Idući tjedan ćemo pokušati u Saboru skupiti jednu trećinu potpisa zastupnika kako bi naši problemi došli na dnevni red. I kardinal Bozanić ponudio je rješenje. Naši zahtjevi nisu veliki. Opravdano je da oni koji su temelj hrvatske države imaju mjesto i u zakonu", rekao je Glogoški.

Nakon što je Glogoški završio sa svojim izlaganjem, Kolinda je poručila da "mora ići jer ima još puno posla". Prišla joj je tada Neda Balog, predsjednica Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja, te kazala: "Nadam se da ćemo zajedno djelovati zbog naše djece. Vjerujem da će idući zastanci biti bez nekog vremenskog okvira".

Šatordžije popisivali novinare

O predsjedničinom posjetu Savskoj na Twitteru se oglasio pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević. "Grabar Kitarović prvi radni dan odlazi u Savsku 66? Nikakvu najavu u Ministarstvu nismo dobili", napisao je uz tužnog "smajlića" Glavašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici su prikupljali podatke novinara koji su došli popratiti Kolindin dolazak u šator. Kad su čuli da je među njima i novinarka Indexa, nisu bili oduševljeni. "Zašto ste tako zločesti prema nama? Ne izgledate zločesti, a bome jeste zločesti", kazao je novinarki Indexa prosvjednik koji je popisivao novinare.

Ilegalni prosvjed traje već četiri mjeseca

Iako prosvjed šatordžija nije prijavljen policiji u smislu Zakona o javnom okupljanju branitelji su tamo već više od sto dana.

Kolindina podrška njima ne čudi s obzirom da je Kolinda odmah nakon pobjede na izborima posjetila prosvjednike i obećala da će "nastaviti tamo gdje je stao Franjo Tuđman". Lidere šatordžija Antu Deura, Josipa Klemma i Đuru Glogoškog nova je predsjednica ugostila i na svojoj inauguraciji na Markovom trgu. 

Grabar Kitarović danas donosi odluku o osnivanju Savjeta za branitelje, vanjskog savetodavnog tijela kojem će na čelu biti Deur, jedan od organizatora prosvjeda ispred Ministarstva branitelja koji traje već četiri mjeseca. Riječ je o volonterskom tijelu, a ostali članovi savjeta bit će imenovani u koordinaciji s braniteljskim udrugama.

> Kolinda uz šatordžije: Jedan od vođa prosvjeda postaje čelnikom njenog Savjeta za branitelje

> Kolinda danas u Savskoj 66, Glavašević: Ministarstvo nije dobilo nikakvu najavu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara