Kolinda u Sarajevu na ćevapima s Halidom Bešlićem

Kolinda u Sarajevu na ćevapima s Halidom Bešlićem

Foto: Hina

HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar-Kitaroviću utorak kasno poslije podne završila je službeni posjet Bosni i Hercegovini šetnjom starim dijelom Sarajeva koja je pak okočana porcijom ćevapa u jednoj poznatoj lokalnoj ćevabdžinici i u društvu Halida Bešlića.

Ostalo je nejasno je li poznati pjevač slučajno naišao u ćevabdžinicu u vrijeme kada je tamo sjedila hrvatska predsjednica s pratnjom no njih dvoje srdačno su se pozdravili što su novinari mogli vidjeti kroz izlog radnje.

Prije oproštajnog objeda u Sarajevu Grabar-Kitarović obišla je katedralu Srca Isusova, pravoslavu Sabornu crkvu, Begovi džamiju i Židovski muzej.Predsjednica Grabar-Kitarović ranije tijekom dana razgovarala je s članovima Predsjedništva BiH, predsjedateljem Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom i čelnicima Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH.

Dobrosusjedski odnosi BiH i Hrvatske

Kako je priopćeno nakon razgovora u parlamentu hrvatska predsjednica i njeni sugovornici ocijenili su kako se odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske razvijaju u duhu dobrosusjedstva, rješavanja otvorenih pitanja i unaprjeđenja regionalne suradnje na svim poljima, čime se ispunjavaju europski standardi u bilateralnoj suradnji.

>Kolinda u Sarajevu: Osobno ću se zalagati za europski i euroatlantski put BiH

Hrvatska je predsjednica ovom prigodom kazala kako će Hrvatska nastaviti pružati potporu BiH u procesu euroatlantskih integracija istaknuvši kako očekuje da će njen petogodišnji mandat biti ispunjen dijalogom i rješavanjem svih otvorenih pitanja u odnosima sa BiH.

"Neću se miješati u unutarnja pitanja BiH"

Grabar-Kitarović u posebnom intervjuu za javni servis BHT 1 izrijekom potvrdila kako se ni na koji način neće miješati u unutarnja pitanja BiH te kako odluku o tome kako će ta zemlja funkcionirati prepušta ljudima koji u njoj žive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ona je Hrvatima koji žive u BiH poručila kako cijeni dijelove deklaracije Hrvatskog narodnog sabora (HNS) kojima su prošlog tjedna potvrđena domoljubna osjećanja prema toj zemlji ali je istaknula i kako oni ne trebaju očekivati da će Hrvatska biti ta koja će odlučivati o tome kako će oni živjeti u BiH.

"Apsolutno se ne želim miješati u unutarnja pitanja. Ja vjerujem da je hrvatski narod i njegovi legitimni predstavnici dovoljno zreo i sposoban sam se izboriti za svoja prava i u dogovoru s ostala dva naroda riješiti ta pitanja", kazala je hrvatska predsjednica.

Potvrdila je pri tom kako će Hrvatska poduprijeti sva "legitimna rješenja" do kojih se na taj način dođe.

Grabar-Kitarović je najavila i kao će osobno uporno u kontaktima s predstavnicima međunarodne zajednice uvijek imati na umu i BiH odnosno njen put ka europskim i euroatlantskim integracijama.

"To je ono što kao međunarodna zajednica možemo zajedno učiniti da djelujemo kao katalizator tih promjena. Svi se moramo složiti i u BiH i u međunarodnoj zajednici da još uvijek poluge vlasti u BiH ne funkcioniraju i da unutarnji sustav treba rješavati i nadograđivati", kazala je hrvatska predsjednica ponovivši kako je odluka o tome kako to napraviti "isključivo" na onima koji žive u BiH.

"Obveze o skrbi za Hrvate izvan domovine su jasne"

Odgovarajući na pitanje gdje su granice između skrbi za Hrvate izvan Hrvatske i miješanja u unutarnje poslove druge zemlje, predsjednica Grabar-Kitarović je kazala kako su obveze o skrbi za prava Hrvata izvan domovine koje proistječu iz hrvatskog ustava jasne.

"Naša je obveza brinuti da se ta prava realiziraju... To ne znači uređivati unutarnje stanje (u BiH) nego bdjeti nad time da je proces takav da se hrvatski narod u BiH s druga dva naroda dogovara o formi svoje participacije u vlasti i naravno pune konstitutivne i svake druge vrste jednakopravosti. I tu prestaje miješanje u unutarnja pitanja", kazala je hrvatska predsjednica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara