Kraj agonije malih pacijenata oboljelih od malignih bolesti: "Onkologija u Klaićevoj širi se na dva kata"

Kraj agonije malih pacijenata oboljelih od malignih bolesti: "Onkologija u Klaićevoj širi se na dva kata"

Foto: Arhiva

BLIŽI se kraju agonija malenih pacijenata oboljelih od malignih bolesti koji su bili smješteni u nehigijenskim uvjetima na onkološkom odjelu u Klaićevoj bolnici. Udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Ljubav na djelu" je prije mjesec dana upozorila na strašne uvjete u kojima se liječe njihovi najmiliji te su od odgovornih tražili da nađu rješenje.

"Kanalizacija curi u intenzivnu, u dnevnoj prokišnjava krov, djeca čekaju na kemoterapije, nemaju palijatalnu skrb ni pravu izolaciju, a u kirurškim salama postoje gljivice", opisivali su tada katastrofalne uvjete koji vladaju u Klaićevoj i u kojima se pokušavaju liječiti njihova djeca. Upozoravali su i na skučen prostor u kojem se nalazi onkologija, a čini se da se sada njihova agonija bliži kraju.  

"Onkologija dobiva prvi i drugi kat"

"Prije dva tjedna smo bili na sastanku kod ministra zdravlja Rajka Ostojića. Ministar je predložio  rješenje da se u sklopu postojeće Klaićeve bolnice neki odjeli razmjeste, dok bi drugi otišli na druge lokacije, a da se onkologija smjesti na cijeli prvi i drugi kat. Trenutno je onkologija samo na pola prvog kata", kazala nam je predsjednica udruge "Ljubav na djelu" Ljiljana Vuletić te upozorila da sadašnja situacija ne udovoljava standardima Ministarstva zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po njihovoj sistematizaciji onkologiji treba 25 kreveta, a to se ne može postići na pola kata Klaićeve. Moramo imati cijeli drugi kat da bi imali tu sistematizaciju", kazala je Vuletić i dodala da je ministar obećao da će se naći mjesta za preraspodjelu u Klaićevoj.

"Predložili smo gradnju regionalnog rehabilitacijskog centra za svu onkološku djecu"

"Čuli smo da se su Ministarstvu užurbano radi da se to riješi", kazala je Vuletić i dodala kako za cijeli taj projekt imaju donaciju od 20 milijuna kuna. Budući da toliki novac nije potreban za radove u Klaićevoj, ministru su predložili da se za ostatak novaca napravi Regionalni rehabilitacijski centar u bolnici na Rebru. "To bi bio rehabilitacijski centar za svu onkološku djecu iz cijele Hrvatske", rekla je Vuletić te dodala da je bi se to izgradilo po uzoru na rehabilitacijske centre u SAD-u.

"Psiho-onkologija koja je sada smještena u skučenim prostorima u Klaićevoj bi se kompletno preselila u taj Centar", rekla je Vuletić i dodala kako bi to bila velika dodana vrijednost za cijelo zdravstvo i posebno za djecu oboljelu od malignih bolesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara