Kupnja stanova uz državnu potporu: Počeo program POS plus, ima li nedostataka?

Ilustracija: APN.hr

DANAS je počeo POS + program. Provjerili smo - ima li nedostataka i tko će imati najviše koristi. Prije nego što se obratite APN-u, valja pronaći stan od pravne osobe koja je u sustavu PDV-a. Stan mora biti novoizgrađen, a cijena do 1.400 eura po metru četvornom.

POS + pozdravlja stručnjak za nekretnine Frano Bezić. "U svakom slučaju to je jedna pozitivna novina. Nije prvi put da se takvo nešto pokušava". No program ima nedostatak - limitiranje cijene, smatra Bezić. "Tržište nekretnina ne kreiraju ni Vlada ni investitor. Kreira ga tržište. U Osijeku, Gospiću, dijelovima Zagreba, Našicama, cijena je do 1.000 eura po m2. U Splitu, Dubrovniku, Opatiji je od dvije, tri tisuće prema gore".

Vladin cilj je odmrznuti tržište nekretnina, pomoći investitorima i građanima, ali i proračunu naplatom PDV-a. Bezak stavlja naglasak upravo na ovo posljednje: "da Vlada pokupi maksimalnu količinu od poreza. Puno im je interesantnije ako se u Zagrebu proda deset tisuća stanova nego 500 u ostatku Hrvatske. Činjenica je da ovim pogoduju isključivo sami sebi", smatra Bezić.

Učiteljici Ivi Palčić POS plus se čini daleko boljim rješenjem od klasičnog kredita, k tomu vezanog uz švicarski franak kojim je ona došla do svog stana. I da sada rješava svoje stambeno pitanje, učinila bi to upravo kroz program poticane stanogradnje, no tada izbora nije bilo. "Rata mi je narasla s tri tisuće do 4.600 kuna", kaže Palčić.

Uz pomoć države, po takozvanom Bačićevom modelu, do stana je stigla Zagrepčanka Marina Barukčić. Izračunala je da pomoć države u njenom slučaju iznosi 10 tisuća eura, no pola rate plaća samo prve 4 godine, nakon čega je izvrgnuta tržišnim uvjetima i odnosu klijent-banka. "Da nemam stan, pokušala bih ga kupiti. Cijene su drastično pale, a tu je i poticaj koji se čini još bolji od ovog prije dvije godine".

Ministarstvo graditeljstva, čije projekcije pokazuju uštede do 28 posto u odnosu na klasičan kredit, očekuje da će putem POS plusa u prvoj fazi do stana doći oko 1.000 ljudi, a hoće li se program i nastaviti ovisi o interesu kupaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara