"Lex Perković", Ustav i referendum obilježit će političku jesen

Foto: Davor Pongračić/Cropix

SABOR nastavlja s radom iduće srijede, a očigledno je da će se politička prepirka oko Lex Perkovića nastaviti i na jesenskom zasjedanju. Izmjene zakona se čekaju, dok se inicijativa za promjenom Ustava kako bi se ukinula zastara za politički motivirane zločine našla na dnevnom redu.

"Nisu svjesni da cijelim nizom drugih postupaka ponovno rade štetu"

Nakon jučerašnje nove kritike europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding da Vlada ruši ugled Hrvatske, očigledno je da će početkom nove sjednice Sabora oporbeni zastupnici biti sve glasniji u zahtjevima da se u što kraćem roku izmjeni "Lex Perković".

Podsjetimo, ministar Orsat Miljenić u pismu Europskoj komisiji izvijestio je da će izmjene zakona biti donesene u što kraćem roku, ali da će stupiti na snagu u srpnju iduće godine, kako bi se uskladile s izmjenama Ustava o nezastarijevanju političkih zločina.

Predsjednik Sabora Leko kaže da izmjene "Lex Perkovića" još nisu stigle iz Banskih dvora te da on ostaje pri ranijim izjavama. "To je na Vladi i u djelokrugu Vlade. Ja ostajem kod toga što sam i dosad govorio, da je vrlo važno osigurati da se svi zločini mogu procesuirati i da se nađu pred sudom, i tu stajalište ne mijenjam", istaknuo je Leko.

HDZ-ov zastupnik Željko Reiner ne vjeruje da će se one na vrijeme naći u saborskoj proceduri. "Nisu svjesni da cijelim nizom drugih postupaka ponovno rade štetu, pa sam prilično skeptičan hoće li to brzo ili neće biti. Naravno da bi bilo od interesa Hrvatskoj da to bude čim prije, naravno da bi bilo od interesa da se to uopće nije ni dogodilo", istaknuo je Reiner. Dodaje da se HDZ načelno slaže s izmjenama Ustava, uz neke uvjete oko kojih će pregovarati s vladajućima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivša premijerka Jadranka Kosor ponovila je da se zakon mora hitno izmijeniti jer bi se ovaj slučaj mogao naći na dnevnom redu u Bruxellesu. "To nije dobro zato što i dalje brojimo prve dane članstva. Potpisali smo pristupni ugovor, prema tome, sve ono što smo potpisali moramo poštovati. A onda, eventualno kroz određeno razdoblje, možda pokušavati i neke stvari promijeniti, ako za njih ima potrebe. Osobno smatram da ne. Ovo je daljnje produbljivanje krize", kazala je Kosor.

HDSSB-ov Josip Salapić također poručuje - što smo potpisali, trebamo poštovati, a "Lex Perković" treba mijenjati što prije. "Smijemo li raditi takve stvari na ruku mimo Bruxellesa, a u isto vrijeme nema investicija, nema novaca iz europskih fondova, nema rješavanja onih gorućih problema, nego se bavimo kopanjem po kostima i prošlosti, što nijednom građaninu Republike Hrvatske neće donijeti ničega dobroga", naglasio je Salapić.

O ćirilici i o istospolnim obiteljima...


Druga tema koja zaokuplja srca brojnih građana posljednjih dana je dvojezičnost u Vukovaru. Predsjednik Sabora Leko kaže da nije bilo potrebe za izvanrednom sjednicom koju je zatražio HDSSB, dok Josip Salapić ustraje na saborskoj raspravi. "Ok, neću kvalificirati kakva je bila inicijativa", rekao je Leko.

"Mi ćemo sada, s obzirom da počinje redovita sjednica, kao Klub zastupnika HDSSB-a, sukladno poslovniku Sabora uputiti službeni prijedlog, sukladno onom članku poslovnika i pozvati sve ostale klubove zastupnika, koji žele podržati našu inicijativu, da se to pitanje otvori na redovitoj sjednici Hrvatskog sabora. To je već sljedeći tjedan", istaknuo je Salapić.

Još jedna stvar koja će se naći pred zastupnicima je zahtjev za referendumom inicijative "U ime obitelji" o definiranju obitelji kao zajednice. Leko kaže da zahtjev prolazi redovnu proceduru. S druge strane pojavila su se nagađanja da bi Sabor mogao raspisati referendum protiv tog spornog referenduma, no šef nadležnog Odbora za Ustav Peđa Grbin samo je rekao da se čeka izvješće Ministarstva uprave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara