Libijski parlament opet nije uspio izabrati premijera

Libijski parlament opet nije uspio izabrati premijera

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

LIBIJSKI parlament nije u nedjelju uspio izabrati novoga premijera ni nakon nekoliko glasovanja, što će dodatno produbiti političku krizu u toj naftom bogatoj zemlji na sjeveru Afrike.

Biznismen Ahmed Maiteeq bio je najizgledniji kandidat u završnom krugu, ali nije dobio potrebnu većinu u odvojenom glasovanju o povjerenju nužnom da bi se potvrdilo njegovo imenovanje. Stotinu i trinaest od potrebnih 120 zastupnika glasovalo je za njega u televizijski prenošenom glasovanju, često prekidanom povicima i svađom parlamentaraca.

Nejasno je što će Opći nacionalni kongres sada učiniti. Premijer Abdullah al-Thinni dao je ostavku prije tri tjedna obrazlažući je oružanim napadom na svoju obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zastupnici još uvijek razgovaraju. Neki misle da treba dati više vremena zastupnicima koji se nisu pojavili, dok drugi smatraju da bi parlament trebao zadržati postojeću vladu", rekao je zastupnik Abdulmenam al-Yaseer.

Parlament je o Thinijevu nasljedniku počeo glasovati u srijedu, no sjednica je odgođena nakon što je naoružani muškarac i pristaša jednog poraženog kandidata upao u zgradu, zapucao i ranio sedmoro ljudi.

Libija je u kaosu, jer vlada i parlament ne uspijevaju uvesti red u zemlji kojom vladaju naoružane milicije koje su naslijeđe pobune u kojoj je svrgnut dugogodišnji vođa Moamer Gadafi.

Islamisti, predstavnici plemena i nacionalisti blokiraju rad parlamenta pridonoseći osjećaju opće nestabilnosti u vrijeme kada slaba vojska pokušava obuzdati bivše pobunjenike, plemenske milicije i islamističke militante.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara