Linić: Približili smo se brojkama na koje ciljamo

Foto: FAH

MINISTAR financija Slavko Linić gostovao je u  "U mreži prvog" Hrvatskog radija zajedno s predsjednikom HDZ-ova Odbora za financije, Goranom Marićem, gdje su komentirali rebalans proračuna i jučerašnje izvješće Europske komisije o hrvatskom gospodarstvu za koje je Linić ustvrdio da se ne odnosi na prijedlog proračuna za 2014.

"Jučerašnji istup gospodina Rehna nije bio na prijedlog rebalansa. Komisija se bavi ispitivanjem u zemljama koje imaju prekomjerni deficit. Tako su jučer govorili o stanju Hrvatske od 2008. do danas. Smanjenje u hrvatskom proračunu po ovom prijedlogu rebalansa su - povećanje na prihodovnoj strani 4,8 mlrd i smanjenje 3,7 mlrd. Prema tome, približili smo se brojci od ukupnih efekta od 8 mlrd kuna. Ono što je sporno za EK je povlačenje 2,7 mlrd kuna iz 2. mirovinskog fonda a to su jednokratni priljevi. Smatramo da će nakon toga to zamijeniti novi porezi - na kamatu, za nekretnine a tako imamo platformu za razgovor s EK", smatra Linić.

Komentirao je i izjavu Zorana Milanovića da Hrvatska nije Grčka te pojasnio da premijer smatra da je lakše u tri godine smanjiti deficit, a ne u 2014. kada ustanovimo da nam puno toga fali. Treba nam ujednačen proces smanjenja, zaključio je Linić.

Na pitanje slušateljice kakav proračun očekuje od sirotinje koja nema ni za kruh Linić je napomenuo da mirovine nisu dirane te da je svake godine indeksirana mirovina. Nema povećanja, ali ima usklađenja s rastom cijena, dakle čuvamo najugroženiji dio građana, rekao je Linić.

Naglasio je kako potrošnja u zemlji ne raste zbog prezaduženosti gospodarstva i građana. Dok se to ne riješi, nema gospodarskog rasta, zaključak je ministra financija.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara