Linićeva osveta? Večernji list objavio da je Milanovićeva šogorica dobila kredit HBOR-a

Foto: FAH

TVRTKA  nekadašnje šogorice premijera Milanovića krajem veljače 2012. godine dobila od HBOR-a 250.000 eura kredita za gradnju samoposlužne autopraonice objavio je Večernji list, a glasnogovornik Vlade rekao je da premijer nema saznanja o informacijama koje se navode u tekstu tih novina.

"Predsjednik Vlade Zoran Milanović nema saznanja o informacijama koje se navode u tekstu Večernjeg lista", kazao je večeras Hini glasnogovornik Vlade Nikola Jelić.

Bivša šogorica

"Večernji list" u tekstu po naslovom "Afera Šogorica: Tvrtka u suvlasništvu Ivane Milanović od HBOR-a dobila 1,9 milijuna kredita" navodi da je Ivana Milanović izašla iz vlasništva tvrtke "Miglu" dva mjeseca nakon dobivanja kredita, tj. da je 26. travnja 2012. izbrisana iz sudskog registra kao jedna od osnivačica te formalna vlasnica te tvrtka ostaje Vesna Gluhak.

Krešimir Milanović, premijerov brat u izjavi za taj list kategorički tvrdi da on nema veze s tim kreditom bivše supruge. Kaže da s Ivanom ne živi već tri godine. Ona je "Miglu" osnovala s prijateljicom Vesnom kako bi pokrenule neki drugi biznis, a ne autopraonicu, rekao je i dodao da su se one tada razišle. Niječe da je on u biti bio pravi suvlasnik te tvrtke sa suprugom Vesne Gluhak i ističe da nema nikakve veze ni s tvrtkom "Miglu" ni s kreditom.

Kredit plasiran preko Centar Banke

Miglu Autopraone, tvrtka šogorice premijera Zorana Milanovića, Ivane Milanović, dobila je svega dva mjeseca nakon dolaska Kukuriku koalicije na vlast kredit od HBOR-a za otvaranje autopraonice, navodi Večernji list, koji kaže da je kredit plasiran preko Centar banke, koja je tada bila u suvlasništvu SDP-u bliskog poduzetnika Dragutina Biondića. List tvrdi da su uvjeti kredita vrlo povoljni - kamata 4,4 posto, poček godinu dana i rok otplate sedam godina i devet mjeseci.

Supružnici Vesna i Ivica Gluhak kao osiguranje založili su stan od 123,4 četvorna metra u Štoosovoj ulici u Zagrebu, dali bjanko mjenice i zadužnice. Tvrtka je izgradila autopraonicu (u blizini naselja Sopnica - Sesvete) te, navodi list, kredit se uredno otplaćuje.

Ivica Gluhak tvrdi da je kredit dobiven legalno, da s tim politika nema nikakve veze, i ističe da Krešimir Milanović s "Migluom" nema veze te da je Ivana Milanović iz tvrtke izašla i prije nego je kredit dodijeljen. Kaže i da je iz suvlasništva tvrtke izašla i prije travnja 2012., a da je to službeno provedeno u travnju te godine.

Novac je od HBOR-a dobiven iz programa za mikro, male i srednje poduzetnike preko Centar banke s kojom je država sklopila ugovor za plasman kredita poduzetnicima. Budući da je u međuvremenu Centar banka otišla u stečaj, kredit "Miglua" preuzeo je HBOR i on se sada vodi kao izravni kredit te državne razvojne banke.

Milanović: Ni rođeni brat mi nije prijatelj

Podsjetimo kako su mediji ovih dana objavili da se očekuje "osvetnička" konferencija za novinare bivšeg ministra financija Slavka Linića, a po kuloarima se moglo čuti kako se informacije koje posjeduje Linić odnose na člana Milanovićeve obitelji. Linić je rekao kako će održati konferenciju za novinare dan nakon europskih izbora, no to se još uvijek nije dogodilo.

Zanimljivo je da je premijer Milanović prije malo više od mjesec dana spomenuo svog brata pred novinarima. Naime, novinare je zanimao komentar da se tada još ministar financija Linić nalazi zajedno s Kalemom i ostalim prijateljima protiv kojih je DORH pokrenuo postupak.

"U politici nemam i ne mogu imati prijatelje. Pa ni rođeni brat mi nije prijatelj", rekao je tada Milanović.

Novi list: Linić sutra ima presicu?

Riječki Novi list dvoji je li riječ o osveti Linića te najavljuje sutrašnju konferenciju za novinare bivšeg ministra financija.

"Iako je smijenjeni ministar financija Slavko Linić, prema nepotvrđenim informacijama, u četvrtak točno u podne odlučio u Rijeci održati dugonajavljivanu tiskovnu konferenciju na kojoj bi, prema najavama, iznio svoje stavove o vrhu SDP-a i šefu stranke Zoranu Milanoviću, već je u srijedu navečer 'procurilo' da je navodni 'privatni biznis' za koji Slavko Linić optužuje premijera kredit koji je od HBOR-a dobila tvrtka šogorice premijera Zorana Milanovića samo dva mjeseca nakon dolaska Kukuriku koalicije na vlast", objavio je Novi list.

Rat u SDP-u

U svakom slučaju rat u SDP-u se nastavlja. Ostaje i pitanje što je Slavko Linić rekao na sjednici Županijskog odbora Primorsko-goranske organizacije SDP-a? Sudeći prema prepričavanju sudionika, o Zoranu Milanoviću nije birao riječi. No, i dalje ostaje pitanje kada će Linić sve reći javno, kao što već neko vrijeme najavljuje?

"Svašta mogu razumjeti ali silovanje ne", odbrusio je Linić u Saboru, bježeći od novinara. "Rekao sam da neću govoriti, što me uopće pitate", uzvratio je Linić, a na dodatno pitanje - kad će govoriti rekao "kad sazovem pressicu".

"Malo mi je to sad zakašnjelo, znate, nije mi baš uvjerljivo", osvrnuo se na Linićeve najave jučer u Briselu Zoran Milanović koji je još jednom ponovio da kao premijer može birati suradnike, a da je ovo za njega završena priča. "Za mene je to gotovo ovo sve drugo su spekulacije. Dakle, ako netko ima nešto konkretno neka to slobodno kaže".

Čime to Linić drži Milanovića u šaci?

Čime to Slavko Linić drži Zorana Milanovića u šaci i koji je to njegov as iz rukava? Ako ga ima, zašto ga nije povukao ranije?

"To morate njega pitati, ja ne znam što će on reći i ne želim takve stvari komentirati prije reda", kaže SDP-ova Dragica Zgrebec. Nevoljko o cijelom slučaju i Ingrid Antičević Marinović. Tek poručuje: zalažem se da svi kažu što misle ali na našim tijelima, to je jedini ispravan put.

"Ono što bi ja imala reći, bilo podrške ili kritike, kažem kolegama u lice. Vi dobro znate da ja nikad nisam bila vaš ni visoki ni niski izvor", rekla je Antičević Marinović. Ostali stranački dužnosnici pokušavaju stati na loptu i poput Gordana Marasa članstvu, putem medija, poručuju da se ne prepucavaju putem medija.

"Stvari oko SDP-a se rješavaju na stranačkim sastancima. Ni na kakvim pressicama, javnim objavama, intervjuima, itd", rekao je Maras.

Maras: Linić pomaže Karamarku

Prokomentirao je i Linićev istup na sjednici Županijskog odbora u Rijeci. Bivši ministar financija navodno ni Marasa nije štedio.

"Moram reći da ako je točno što je preneseno u medijima da mi je žao kao članu SDP-a da se koristi vrlo niska razina komunikacije", rekao je Maras i ustvrdio da ako se stvari ne riješe unutarstranački slabi i Vlada i SDP te se na taj način pomaže Karamarku da se vrati na vlast.

Do takvog mogućeg trenutka, SDP svakako treba srediti stranačke nesuglasice i analizirati rezultate izbora. Doduše, jedno povlači drugo, a o svemu tome više na Glavnom odboru, najavljuje predsjednik tog tijela Josip Leko. "Sazvat ću Glavni odbor u subotu 7. lipnja", rekao je Leko kao i da će na dnevnom redu biti razgovori o "uobičajenim političkim temama, stranačkim aktivnostima, stranačkim putevima i putevima nebeskim".

S druge strane, na predsjedništvu stranke, uoči Glavnog odbora, moglo bi se razgovarati i o jednom drugom putu - onom prema vratima, ako se utvrdi da je riječ o verbalnom deliktu. Ipak, da bi do toga došlo u obzir ne treba uzeti samo što je rečeno, već i tko je rekao odnosno što to onda znači za sam vrh stranke.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara