Luđaci iz redova Islamske države objavili fetvu: Irački džihadisti naredili spolno sakaćenje žena

Luđaci iz redova Islamske države objavili fetvu: Irački džihadisti naredili spolno sakaćenje žena

Ilustracija: Hina

DŽIHADISTI skupine Islamska država (IS) naredili su spolno sakaćenje svih žena u Iraku u dobi od 11 do 46 godina, objavili su Ujedinjeni narodi u četvrtak.

"IS je objavio fetvu, upravo smo o tome obaviješteni", izjavila je Jacqueline Badcock, predstavnica UN-a u Iraku, javljajući se videovezom u sjedište organizacije u Ženevi.

Badcock nije mogla reći o kojem je broju žena i djevojčica riječ, no procijenila je, na temelju UN-ovih podataka, da bi tom odlukom moglo biti "pogođeno 4 milijuna djevojčica i žena".

Spolno sakaćenje žena nije se dosad prakticiralo u Iraku osim u nekim izoliranim područjima.

Predstavnica UN-a kazala je nadalje da je u Mosulu preostalo "tek dvadesetak kršćanskih obitelji" koje preživljavaju zahvaljujući pomoći nevladinih udruga kao što je Caritas.

Neke od tih obitelji preobratile su se na islam, a druge su odlučile platiti novčanu globu koju im nameće IS.

Ekstremistička radikalna sunitska skupina IS, potekla iz terorističke mreže Al Kaide, djeluje u Siriji i Iraku i optužena je za najstrašnije zločine. Munjevitu ofenzivu u Iraku počela je 9. lipnja, osvajajući gradove i pokrajine i napreduje prema glavnome gradu Bagdadu. Vođa IS-a Abu Bakr al-Bagdadi, kojega su sljedbenici proglasili "kalifom", pozvao je sve muslimane na "poslušnost".

Spolno sakaćenje žena je postupak djelomičnog ili potpunog uklanjanja vanjskih ženskih genitalija ili drugog ozljeđivanja ženskih spolnih organa iz nemedicinskih razloga. Nema nikakvu zdravstvenu korist i obavlja se iz vjerskih, tradicionalnih uvjerenja da žena ne treba uživati u seksu ili drugih predrasuda.

Osim opasnosti od infekcija donosi i niz drugih dugoročnih opasnosti za tjelesno, mentalno i seksualno zdravlje, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Praksa je proširena u 28 afričkih zemalja i u dijelovima Bliskog istoka te Azije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO je 2013. objavio da je 140 milijuna žena i djevojčica u svijetu spolno osakaćeno, a prijetnji takvom sudbinom svake godine izloženo je tri milijuna novih.

Najmanje 60 mrtvih u napadu na konvoj zatvorenika

Najmanje 60 osoba, uglavnom zatvorenika, ubijeno je u četvrtak sjeverno od Bagdada u samoubilačkim i oružanim napadima na konvoj u pratnji zatvorenika, objavili su policijski izvori.

"Najmanje 60 osoba, uglavnom zatvorenika, ali i policajaca, ubijeno je u samoubilačkom napadu nakon kojeg su uslijedile eksplozije i razmjena vatre" između napadača i sigurnosnih snaga, rekao je policijski izvor.

Sigurnosni konvoj pratio je autobus koji je prevozio šezdesetak zatvorenika u Bagdad iz 25 kilometara udaljenog zatvora Tadži.

Zatvorske službe odlučile su izmjestiti zatvorenike pošto je na zatvor Tadži u srijedu pao projektil.

Iz medicinskih izvora objavljeno je da su među 60 žrtava 54 zatvorenika.

Napad je izveden godinu dana nakon napada pobunjenika na zatvore Tadži i Abu Graib u kojima je ubijeno 20 pripadnika sigurnosnih snaga, a što je omogućilo bijeg gotovo 500 zatvorenika iz Abu Graiba.

Današnji napad prethodio je sastanku glavnoga tajnika UN-a Ban Ki-moona s iračkim premijerom Nurijem al Malikijem na temu međunarodne mobilizacije protiv ekstremističke sunitske pobunjeničke skupine Islamska država (IS), koja je 9. lipnja počela ofenzivu u Iraku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara