MOL odgovara Vladi: Prodaja udjela u INA-i tek je jedna od opcija

MOL odgovara Vladi: Prodaja udjela u INA-i tek je jedna od opcija

Foto: Hina

MAĐARSKI MOL u četvrtak je, nakon što je hrvatska vlada zatražila da se ta naftna tvrtka izjasni namjerava li prodati svojih 49,1 posto udjela u INA-i, za Reuters pojasnio kako je prodaja udjela "tek jedna od opcija" koje se razmatraju, prenosi iz Budimpešte mađarska novinska agencija MTI.

Hrvatska je vlada u četvrtak u priopćenju poručila kako mađarski MOL treba što prije nedvosmisleno reći ima li bezuvjetnu namjeru prodaje dionica koje drži u INA-i.

MOL je prošlog petka objavio kako je ovlastio odbor izvršnih direktora da započnu s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini nekoliko sati nakon što je završen drugi krug pregovora između vlade i MOL-a o međusobnim odnosima u INA-i, a koji je potvrdio različita gledišta i razmimoilaženja dviju strana, posebice oko upravljanja Inom.

Vlada RH: MOL mora što prije jasno reći prodaje li INA-u

Vlada Republike Hrvatske razmotrila je priopćenje MOL-a od 8. studenog 2013. u vezi s MOL-ovim ulaganjem u INA-u. "Vlada pozdravlja odluku MOL-a kojom ovlašćuje Odbor izvršnih direktora za postizanje dogovora s Vladom koji bi vodio stvaranju vrijednosti provedbom razvojne strategije INA-e", stoji u Vladinom priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Hrvatska Vlada je u dobroj vjeri započela pregovore s MOL-om, kao najvećim dioničarem u INA-i, upravo s namjerom razvoja INA-e kao trgovačkog društva od strateškog interesa za Hrvatsku.

No, s obzirom da je Uprava MOL-a istodobno ovlastila Odbor izvršnih direktora da započnu s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u INA-i, Vlada Republike Hrvatske smatra da je za dobrobit INA-e prijeko potrebno da MOL što prije nedvosmisleno iskaže ima li bezuvjetnu namjeru prodaje dionica koje drži u INA-i.

Vlada Republike Hrvatske ne osporava pravo MOL-u da odlučuje o raspolaganju dionicama koje ima, ali jasno stajalište MOL-a kao dioničara Ine o tome pitanju bitno je kako bi Vlada sa svoje strane mogla poduzeti odgovarajuće korake u skladu s primjenjivim propisima.

Cilj Vlade je zaštita interesa Republike Hrvatske kao dioničara INA-e i očuvanje vrijednosti društva u cjelini, kao i svoga ulaganja. Stoga Vlada poziva MOL da svoju odluku priopći u razumnom roku bez odgađanja", priopćili su iz Vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara