Maras o padu industrijske proizvodnje: Nema govora o bilo kakvim problemima i povratku na staro

Maras o padu industrijske proizvodnje: Nema govora o bilo kakvim problemima i povratku na staro

Foto: Hina

MINISTAR poduzetništva i obrta Gordon Maras u petak je kazao da je pad industrijske proizvodnje u Hrvatskoj u siječnju posljedica sezonalnosti u domaćem gospodarstvu te da u idućim mjesecima očekuje njezin ponovni porast.

Državni zavod za statistiku objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u siječnju pala za 4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima, potonula 5 posto u odnosu na siječanj prošle godine. To je prvi pad proizvodnje nakon četiri mjeseca rasta i oštar zaokret u odnosu na prosinac, kada je skočila za 5,3 posto na godišnjoj razini, najviše od početka 2009. godine. To je i najveći pad industrijske proizvodnje od svibnja 2013. godine, kada je potonula 5,3 posto na godišnjoj razini.

"Obujam industrijske proizvodnje u siječnju je manji nego ostalih mjeseci", rekao je Maras, dodavši kako očekuje u sljedećim mjesecima porast brojki. Naglasio je i da se podaci trebaju gledati za cijelu godinu, a oni govore za 2014. o rastu industrijske proizvodnje od 5,3 posto.

"Nema govora o bilo kakvim problemima i povratku na staro"

Izrazio je uvjerenje kako će u svibnju, kada će prema najavama biti isporučen jedan brod iz trogirskog brodogradilišta, biti rast industrijske proizvodnje od 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu imamo velik utjecaj pojedinih aktivnosti, npr. remont u rafineriji ili manji obujam proizvodnje u Petrokemiji, koje mogu značajno utjecati na rezultate industrijske proizvodnje u pojedinim mjesecima", istaknuo je Maras, koji je uvjeren da će ovu godinu obilježiti ne samo rast industrijske proizvodnje, već i rast BDP-a.

"Nema govora o bilo kakvim problemima i povratku na staro. Hrvatska, koja je izašla iz recesije, ide naprijed, a to će biti službeno na kraju ovog kvartala", ustvrdio je Maras.

Prvi natječaji krajem mjeseca

Ministar poduzetništva i obrta u petak je u Međimurskoj županiji predstavio "Poduzetnički impuls" kojeg čine 33 različite mjere koje mogu omogućiti poduzetnicima da lakše ostvare svoje projekte. U tu namjenu osigurano je 4,3 milijarde kuna, što je tri i pola puta veći iznos nego prošle godine. Ministar je najavio kako će prvi natječaji krenuti krajem mjeseca.

Ujedno, potpisao je ugovore s 10 banaka o subvencioniranju kamata poduzetnicima. Ministarstvo poduzetništva i obrta zajedno s Međimurskom županijom, međimurskom gradovima i općinama subvencionira kamate, pa one neće biti 7 ili 8 posto već svega dva posto, čime se žele poduprijeti kvalitetni projekti u Međimurskoj županiji. U tu svrhu ministarstvo je osiguralo kreditni potencijal od 31 milijun kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara