Matijaševićev apel Milanoviću: Dosta huškačke retorike, uhvati se problema švicarca

Matijaševićev apel Milanoviću: Dosta huškačke retorike, uhvati se problema švicarca

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević pozvao je u petak premijera Zorana Milanovića da se odmakne neprihvatljive "huškačke retorike" koja dijeli hrvatsko društvo, te da u preostalom dijelu mandata počne raditi na programu temeljem kojega je dobio parlamentarne izbore, a upozorio je i na opasnost od "dužničkog ropstva" građana koji imaju kredite u švicarskim francima.

Na konferenciji za novinare u Bizovcu Matijašević je ocijenio da Milanović prednjači u neprihatljivoj retorici, koja je obilježila protekle predsjedničke izbore, na kojima je pobijedila Kolinda Grabar-Kitarović, rekavši da je premijer s tom retorikom nastavio i nakon njih.

Polarizacija hrvatskoga društva

Smatra da je takva retorika polarizirala hrvatsko društvo i građane na dosad nezabilježen način, i to u trenutku kada se rasipa gospodarstvo i kada je ugrožen standard većine hrvatskih građana.

Ako premijer Milanović i suradnici namjeravaju stvaranjem podjela i huškanjem dočekati kraj mandata, onda zazivamo parlamentarne izbore čim prije, jer svaki dan ostanka na vlasti Vlade koja ne želi raditi na osvarivanju svoga programa štetu će učiniti većom, a možda i nepopravljivom, istaknuo je Matijašević.

Predsjednik HURS-a upozorio je također da je zbog naglog rasta tečaja švicarskog franka, ugroženo oko 60 tisuća hrvatskih građana, koji imaju kredite u toj valuti, i koji će skupa sa svojim obiteljima, "ako ne bude reakcije biti u dužničkom ropstvu".

Građanima prijeti siromaštvo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da veliki broj građana koji bi se zbog toga mogli priključiti "velikoj populaciji siromašnih", traži da Vlada na to reagira žurno i bez odlaganja.

Matijašević je također izrazio nezadovoljstvo što se Ustavni sud RH od siječnja 2011. godine nije očitovao o zahtjevu HURS-a za ocjenom ustavnosti valutne klauzule u kreditima.

Taj sindikat smatra kako je Zakon o obveznim odnosima koji regulira mogućnost valutne klauzule, protuustavan, ali da Ustavni sud do danas nije našao za shodno reagirati, ne vodeći računa da je na taj način derogirana domaća valuta kao sredstvo plaćanja, te da je time nacionalni integritet Republike Hrvatske doveden u pitanje.

Matijašević tvrdi kako je Ustavni sud još jednom pokazao "da je politički proizvod", dodavši da su "dobro plaćene fotelje ustavnih sudaca razlog zbog kojeg članovi Ustavnog suda rijetko postupaju u interesu građana".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara