Udruga Franak: Tražimo zamrzavanje tečaja za kredite u švicarcima

Udruga Franak: Tražimo zamrzavanje tečaja za kredite u švicarcima

Foto: FAH

UDRUGA Franak odradila je danas sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem. Na sastanku su inzistirali na rješavanju njihovih problema

"Išlo se u dva smjera. Tražili smo kratkoročno rješenje kako bi se zamrzao današnji tečaj (6,39) za CHF kredite na određeno vrijeme, do donošenja trajnog zakonskog rješenja. Inzistirat ćemo na takvom dugoročnom rješenju svim snagama", objavili su na Facebooku.

Naglašavaju kako su njihova upozorenja o valutnom riziku bila istinita.

"Propustilo se ranije djelovati od strane institucija. Bez obzira na prošlost, sada ćemo inzistirati na konkretnom i konačnom rješenju. Upozorili smo ministra na zlouporabu i manipulaciju valutne klauzule i na moguće socijalne nemire. Upozorenje je shvatio vrlo ozbiljno.

Večeras ćemo u udruzi imati sastanak aktivnih članova s ekonomskim i pravnim stručnjacima, kako bi uobličili svoje zahtjeve prema Ministarstvu financija. Sutra ćemo s tim zahtjevima ići prema svim institucijama", objavili su.

Udruga Franak: Tražimo hitnu sjednicu Vlade, ugrožena je egzistencija 250.000 ljudi

Ranije su uputili, povodom neočekivanog skoka tečaja "švicarca", javni poziv aktualnom predsjedniku Ivi Josipoviću i novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, u kojemu ih je pozvala da ispune predizborna obećanja te stanu uz prava dužnika.

Poziv koji su uputili prenosimo u cijelosti.

Franak: Ugrožena nacionalna sigurnost

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštovana i poštovani,

Obzirom da su u predizbornoj kampanji Predsjednik u odlasku i novoizabrana Predsjednica pisanim putem obećali da će zagovarati prava dužnika koji su životno ugroženi toksičnim kreditima u CHF, ovim putem ih molimo i pozivamo da:

Sazovu hitnu sjednicu Vlade zbog ugrožene nacionalne sigurnosti jer cca 100.000 dužnika neće biti u mogućnosti servisirati kredite te cca 250.000 ljudi će pasti ispod egzistencijalnog minimuma.

Napominjemo da su dužnici dovedeni u situaciju u kojoj ovise o manipulacijama i zlouporabama mehanizma valutne klauzule i da je potrebno donijeti hitnu zakonsku regulativu za konverziju po početnom tečaju.

Udruga Franak, u suradnji s ekonomskim i pravnim stručnjacima intenzivno radi na zakonskom rješenju koje će predstaviti na skorom sastanku Ministru financija, te Vladi Republike Hrvatske.

Srdačan pozdrav,
Udruga Franak".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara