Međunarodni sud naredio Rusiji da oslobodi posadu Greenpeacea

Međunarodni sud naredio Rusiji da oslobodi posadu Greenpeacea

Foto: Guliver image/Getty images

MEĐUNARODNI sud za pravo mora zatražio je u petak od Rusije da oslobodi posadu Greenpeaceova broda "Arctic Sunrise" u zamjenu za jamčevinu od 3,6 milijuna eura.

Tome se sudu, kojemu je sjedište u Hamburgu u Njemačkoj, žalila Nizozemska jer je brod plovio pod nizozemskom zastavom. Sud je zatražio od Rusije, u zamjenu za novčano jamstvo, da omogući brodu slobodnu plovidbu i da dopusti "svim zadržanim osobama da napuste teritorij i pomorska područja u njezinoj nadležnosti".

Greenpeaceov brod "Arctic Sunrise" zaustavila je i pregledala ruska obalna straža u Barentsovu moru 19. rujna. Posada s 30 ljudi, među kojima je bilo 28 aktivista nevladine organizacije iz osamnaest zemalja svijeta, privedena je i zatvorena.

Aktivisti su uhićeni dok su pokušavali razviti transparent na naftnoj platformi ruske supertvrtke Gazproma u znak prosvjeda protiv energetskog iskorištavanja arktičkog područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rusija je odlučila da neće sudjelovati u postupku na međunarodnome sudu, pravosudnom tijelu Ujedinjenih naroda nadležnom za rješavanje međunarodnih pomorskih sporova.

Moskva je u petak reagirala rekavši da ne priznaje nadležnost toga suda u ovom slučaju. "Rusija polazi od načela da Međunarodni sud za pravo mora nije nadležan za slučaj Arctic Sunrisea", ističe se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Ovog tjedna ruski sud je uz jamčevinu oslobodio 19 članova posade broda. Trideset osoba uhićenih u rujnu optuženo je za gusarstvo a poslije, koncem listopada, i za huliganstvo.

Izvršni direktor Greenpeacea Kumi Naido, koji je došao u Hamburg, izrazio je zadovoljstvo odlukom UN-ova suda. "Sretni smo što je sud presudio u našu korist", rekao je novinarima.

"Rusija sada mora poštovati odluku suda i omogućiti našim ljudima da se što se prije vrate kući", zatražio je Naido.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara