Merkel počinje razgovore o formiranju vlade: Vladat će velika koalicija?

Foto: Guliver image/Getty images

GOTOVO dva tjedna nakon pobjede na njemačkim parlamentarnim izborima, kancelarka Angela Merkel počinje u petak prve razgovore sa socijaldemokratskim partnerima u pokušaju uspostave vlade "velike koalicije".

Usprkos osobnom trijumfu Angele Merkel na izborima 22. rujna, konzervativcima Kršćansko-demokratske unije (CDU) i bavarskog ogranka CSU-a (41,5 posto glasova) nedostajalo je pet mjesta za apsolutnu većinu. Moraju pronaći novog saveznika budući da je Liberalna stranka (FDP), s kojom su vladali od 2009., izbačena iz Bundestaga zbog preslabog rezultata.

Kancelarka će stoga pokušati postići dogovor sa Socijaldemokratskom strankom (SPD), koja je zauzela drugo mjesto na izborima (25,7 posto glasova), na razgovorima koji bi trebali pripremiti teren eventualnim koalicijskim pregovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sljedećeg četvrtka razgovarat će i sa Zelenima, iako se po mišljenju mnogih stručnjaka savez vlade i ekološke stranke čini malo vjerojatnim.

Konzervativna čelnica obećala je voditi "lojalne rasprave". "Imamo zajedničku odgovornost formiranja stabilne vlade", kazala je ona u četvrtak u okviru svečanosti obilježavanja 23. obljetnice ponovnog ujedinjenja.

Većina Nijemaca želi "veliku koaliciju" kao u prvom mandatu kancelarke od 2005. do 2009. "Nijemci žele stabilnost posebice u krizi u Europi i kažu da im treba stabilna vlada sa stabilnom većinom", analizira Oskcar Niedermayer, berlinski politolog.

Na čelu izaslanstva od 14 osoba (7 CDU i 7 CSU), Angela Merkel će razgovarati sa sedam predstavnika SPD-a, među kojima svojim nesretnim suparnikom na izborima Peerom Steinbrueckom te predsjednikom stranke Sigmarom Gabriel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara