Mesić: Nikoliću treba dati vremena da se uigra i oslobodi hipoteke prošlosti

Mesić: Nikoliću treba dati vremena da se uigra i oslobodi hipoteke prošlosti

Foto: Dragan Matić / Cropix

BIVŠI hrvatski predsjednik Stjepan Mesić poručio je u današnjem autorskom članku za novosadski Dnevnik kako novom predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću "treba dati određeno vrijeme da se uigra i oslobodi hipoteke prošlosti".

"Suradnja, međutim, nije moguća tako dugo dok se bilo tko od nas predaje bilo povijesnim mitovima, bilo lažima o nedavnoj ili malo daljoj prošlosti. Mitove ostavimo knjigama povijesnih bajki (nešto poput starogrčkih epova), a s istinom se moramo suočiti i priznati je - sami sebi, ali i drugima. Bez obzira na to, kakva je i sviđa li nam se ili ne", mišljenja je Mesić.

"Kako je on već napravio nekoliko političkih zaokreta u svojoj karijeri, ne isključujem mogućnost da takav manevar napravi i sada", smatra Mesić i dodaje kako Nikoliću treba otvoreno reći što se kod njega ne može tolerirati i da mu se shodno tome ostavi "prijelazni rok".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U tom periodu će se utvrditi imamo li posla s Nikolićem četničkim vojvodom, ili s redizajniranim Nikolićem, svjesnim realnosti u kojoj živi i, još više, potreba zemlje kojoj je stao na čelo. Što se njegovih želja i snova tiče, najbolje da ih ostavi za sebe. Živi se i radi u realnosti", poručio je Mesić.

Mesić smatra kako će priv test za Nikolića biti politika prema BiH, kojom će pokazati hoće li biti smetnja ili podrška regionalnoj suradnji. "Bude li imao snage učiniti ono što njegov prethodnik nije - da poruči Srbima u BiH: vaša je domovina Bosna i Hercegovina, vaš je glavni grad Sarajevo i rješenje svojih problema potražite tamo, onda znamo da s takvim predsjednikom Srbije možemo dalje", naveo je Mesić u tekstu za novosadski Dnevnik.

Kada je u pitanju Kosovo, Mesić smatra kako Srbija nikad ne mora priznati neovisno Kosovo, ali mora omogućiti drugima da surađuju s Kosovom. Osim toga, Srbija mora otvoriti granicu prema Kosovu, ako zbog ničeg drugog onda zbog perspektive tamošnjih Srba.

"Budućnost nije u mijenjanju granica, nego u njihovom otvaranju. Stanje u regiji nije zadovoljavajuće, a moglo bi postati i zabrinjavajuće. Regija ne smije ići u rikverc", zaključio je Mesić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara