Milanović: Ako nekom smeta gay parada, neka okrene glavu!

Foto: Vojko Bašić / Cropix

GRAĐANSKA inicijativa prijavila je danas prosvjedni skup koji bi se trebao održati na sam dan splitskog Gay Pridea od 13 do 15 sati, i to na prostoru koji se preklapa s predviđenom trasom parade. Prijavljeno je 200 sudionika skupa, no zapravo se očekuje puno veći odaziv Splićana. Gay paradu kane dočekati na izlazu iz Marmontove ulice.

O zabrani antigay skupa mora odlučiti Ranko Ostojić

Skup je prijavljen u zadnji čas. Zakon, naime, predviđa da se prosvjed mora prijaviti najmanje pet dana ranije. U splitskoj Policijskoj upravi potvrdili su nam da su dobili zahtjev te da će se o njemu očitovati u zakonski predviđenom roku. Prvo će, kažu, o odluci obavijestiti podnositelja, a potom i javnost.

Nema sumnje da će ovo dodatno potpiriti strasti oko parade. Problem je možda što će zabranu antigay parade morati donijeti ministar Ranko Ostojić glavom. Ostojić je već najavio kako će biti na čelu parade pa je sva prilika da neće dozvoliti okupljanje protivnika paradiranja. Zasad nam ništa nije htio izjaviti oko svoje odluke. Kaže da policija mora prvo provjeriti je li skup prijavljen sukladno zakonu...

900 policajaca imat će pune ruke posla

Gordan Sladoljev iz Inicijative otkrio je kako će Rivu od sudionika Gay Pridea braniti tijelima. Kako smo već izvijestili, neće Sladoljev i ostali iz Inicijative, odnosno, Stožera za obranu Rive, biti jedini problem za 900 policajaca koji će raditi na osiguranju parade. Već je sasvim izvjesno da će biti problema i s Kerumovim komunalnim redarima koji neće dozvoliti postavljanje bine na Rivi. Dali su, naime, dozvolu za Prokurative, a MUP, podsjećaju u Gradu Splitu, nema ovlasti da osigurava postavljanje bine i razglasa na mjestu koje nije odobreno za miting. Za sve eventualne posljedice odgovornost će snositi MUP, a ne Grad Split, istaknuo je Kerumov zamjenik Jure Šundov.

Vlada pomno prati splitski Pride

U organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, danas je održan tematski sastanak Radne skupine za praćenje zločina iz mržnje, a vezano za održavanje splitskog Pridea.

Na sastanku su bili predstavnici MUP-a, DORH-a, Ministarstva pravosuđa, Ureda pučkog pravobranitelja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Visokog prekršajnog suda.

Tijekom sastanka predstavljene su aktivnosti nadležnih tijela koje bi trebale zajamčiti svim sudionicima gay pridea sigurnost prilikom ostvarivanja jednog od temeljnih ljudskih prava, prava na javno okupljanje.

Sudionici sastanka uputili su poziv svim građanima i građankama da se tijekom ovog događaja ponašaju u duhu tolerancije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i Zakonom o suzbijanju diskriminacije. 

Milanović: Ako to nekom smeta, neka okrene glavu

Splitski gay pride komentirao je u intervjuu za Media servis i Zoran Milanović. Premijer je svjestan da će Europska unija u subotu "držati na oku" splitsku rivu.

"Politika ove Vlade je da širi prostor slobode, gdje god ocijenimo da se time ne vrijeđa ničiji tuđi prostor, prava i slobode", kazao je Milanović, dodavši da Vlada "vodi računa da ovo društvo nije isto kao nizozemsko".

Za Splićane kojima gay pride smeta, premijer ima nedvosmislenu poruku: "Ako ti to smeta, okreni glavu. Ali to ne ograničava tvoj prostor slobode, čovječe! Ipak je to ljudski".

"Gay pride nam je potreban zbog populacije koja nikog ne ugrožava, koja je takva po prirodi i po Bogu. To treba prihvatiti ljudski, nije to nikakav defekt. Radi se o populaciji koja je zbog mržnji i frustracija osjetila potrebu da izađe na ulicu", kaže Milanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara