Milanović o Linićevim optužbama: Takvu zavjeru uopće ne mogu zamisliti

Foto: Hina

NA ŽESTOKE optužbe Slavka Linića da je nezakonito koristio tajne službe premijer Zoran Milanović odgovara: radi se o ozbiljnim insinuacijama, to ne mogu ni zamisliti.

"Ja moram ovdje radi građana, radi klime u društvu reći, da je takvo nešto skoro teoretski nemoguće, s obzirom da je sustav postavljen tako da se ne može ništa te vrste raditi bez odobrenja Vrhovnog suda, a Vrhovni sud je prilično samostalan. Ukoliko se to radi bez Vrhovnog suda, onda bi se radilo o takvoj zavjeri koju ja uopće ne mogu zamisliti. To jedan čovjek ne može, to ne možemo čak niti predsjednik i ja zajedno da to poželimo. To javnost mora znati, a ovo drugo neka ide svojim putem."

Josipović: Istina će se doznati

"Sukob Milanović-Linić mora se riješiti unutar stranke i ne smiije se dozvoliti da on utječe na funkcioniranje države", rekao je predsjednik Ivo Josipović koji će sukladno ovlastima poduzeti sve korake da provjeri je li bilo, kako Linić tvrdi, nezakonitog nadzora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Već sam zatražio izvješće od SOA-e vezano za mogući nadzor Linića. Zatražit ću sve one provjere koje mogu kao predsjednik i o tome ću izvijestiti javnost, neovisno o tome što će se događato ovdje u saborkom odboru. Optužbe su ozbiljne i pitanje njihove provjere je pitanje vjerodostojnosti države."

U stranačke odnose ne želi ulaziti, to je njihova stvar, kaže Josipović. S premijerom Milanovićem je razgovarao, dodaje, a rekao mu je da se te ozbiljne optužbe moraju razriješiti na transparentan način. Javnost će o svemu biti obaviještena, kaže:

"Javnosti poručujem da jamčim da će se istina doznati, bila ovakva ili onakva, i da će država u ovom segmentu za koji sam ja odgovoran, zajedno sa premijerom, da će funkcionirati zakonito i sukladno Ustavu", zaključio je Josipović.

Na rad institucija poziva i predsjednik Sabora Joisp Leko.

"Optužbe treba potvrditi ili odbiti, a to trebaju raditi demokratske institucije i sve se mora odvijati u okviru demokratskih pravila ili okviru Parlamenta ili drugih institucija stranke, a što se tiče stranke, u institucijama stranke. Moramo biti strpljivi da demokratski standardi budu oni koji će odlučivati o bilo kakvim konfliktima", smatra Leko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara