Milanović počinje službeni posjet Australiji

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Vlade Zoran Milanović doputovao je jučer u Australiju, a danas počinje svoj radni posjet. Kako doznaje Hina od izvora bliskih hrvatskom veleposlanstvu u toj zemlji, premijera nisu dočekali nikakvi prosvjedi iseljenih Hrvata, kako je najavljeno.

U pratnji supruge, ministra obrane, predstojnika ureda i ostalih, premijer Zoran Milanović počinje danas svoj posjet Australiji. Kao dobrodošlicu premijeru grad Hurtsville priredit će svečani prijem, a Milanović će svoj posjet nastaviti dan kasnije susretom s vodećim poslovnim ljudima Novog Južnog Walesa. Od najave Milanovićevog puta u Australiju mogle su se čuti brojne kritike. Sam Milanović o tome je rekao:

"To nije nikakav ugodan put, ni nema takvih u ovom poslu. Bit će jako intenzivno. Volio bih da mogu otići kao turist, ali to mi očito nije suđeno. Nakon 23 godine da nitko nije bio u Australiji, osim jednom predsjednika Tuđmana, to je po meni, neozbiljno."

Do četvrtka u Australiji, zatim na Novi Zeland

Hrvatski premijer u ponedjeljak će razgovarati s predstavnicima poslovne zajednice Novog Južnog Walesa u Sydneyju, održati predavanje na tamošnjem sveučilištu Macquarie i posjetiti redakciju hrvatskog programa SBS-a, javne australske radio-televizijske mreže.

Hrvatska vlada je u četvrtak prihvatila nastavak sufinanciranja Centra hrvatskih studija na sveučilištu Macquarie sa 150 tisuća australskih dolara (755 tisuća kuna) na godišnjoj razini u idućih pet godina (do kraja 2019.) i to za unaprjeđenje nastavnih i znanstvenih kapaciteta. Centar hrvatskih studija osnovan je 1994. godine, a prosječno se upiše 120 studenata godišnje.

U utorak se hrvatsko izaslanstvo, u kojem su i ministar obrane Ante Kotromanović i premijerova supruga, seli u Canberru gdje će Milanović ponovo razgovarati s hrvatskom i poslovnom zajednicom, sastati se s predsjednicom zastupničkog doma australskog parlamenta Bronwyn Bishop i položiti vijenac na grobnici neznanog vojnika. U srijedu će Milanović razgovarati sa svojim kolegom i domaćinom Tonyjem Abbotom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posjet Australiji završava u četvrtak u Melbourneu predavanjem na sveučilištu Monash i sastancima s čelnikom australske oporbe, laburistom Billom Shortenom i predsjednikom gornjeg doma australskog parlamentu Johnom Hoggom, nakon čega putuje u službeni posjet Novom Zelandu.

"Siguran sam da će se te povijesne razlike koje nam i ovdje smetaju, to pobrojavanje ustaša i partizana, završiti i u Australiji".

O Milanovićevom dalekom putu očitovao se i predsjednik Ivo Josipović. Rekao je da se uvijek može raspravljati o tome je li to trebalo napraviti danas ili sutra ili možda jučer.

Cijeli put treba gledati kroz prizmu gospodarstva i dijaspore, rekao je Josipović te se osvrnuo na najavljene prosvjede, rekavši da su demokratsko pravo. Podsjetio je kako je i on sam bio u SAD-u gdje su u San Pedru bila dva kluba Hrvata osnovana kroz povijest. Oba su me dočekala, rekao je Josipović naglasivši da sada postoji samo jedan koji promiče domoljublje.

"Dakle, vidim takav jedan proces i u Australiji, siguran sam da će se te povijesne razlike koje nam i ovdje smetaju, to pobrojavanje ustaša i partizana, završiti i u Australiji".

U Australiji prema službenim popisima stanovništva živi oko 120.000 Hrvata, a procjene se kreću između 200.000 i 250.000. Posjet iseljenim Hrvatima tek je jedan od razloga za ovo putovanje, priopćila je hrvatska vlada u najavi posjeta, i objasnila kako su se ostvarenjem najvažnijih hrvatskih vanjskopolitičkih ciljeva stekli uvjeti za širenje vanjskopolitičke suradnje na druge kontinente i potencijalno važne gospodarske partnere.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara