Premijer Milanović doputovao u posjet Australiji

Foto: Hina

HRVATSKI premijer Zoran Milanović doputovao je u subotu u radni posjet Australiji gdje će se sastati s tamošnjim dužnosnicima i razgovarati s hrvatskom i poslovnom zajednicom.

Milanoviću program počinje u nedjelju po mjesnom vremenu kada će za njega biti priređen prijem u gradskoj vijećnici Hurtsvillea, južnog predgrađa Sydneyja. U ponedjeljak će razgovarati s predstavnicima poslovne zajednice Novog Južnog Walesa u Sydneyju, održati predavanje na tamošnjem sveučilištu Macquire i posjetiti redakciju hrvatskog programa SBS-a, javne australske radio-televizijske mreže.

U utorak se hrvatsko izaslanstvo, u kojem su i ministar obrane Ante Kotromanović i premijerova supruga, seli u Canberru gdje će Milanović ponovo razgovarati s hrvatskom i poslovnom zajednicom, sastati se s predsjednicom zastupničkog doma australskog parlamenta Bronwyn Bishop i položiti vijenac na grobnici neznanog vojnika. U srijedu će Milanović razgovarati sa svojim kolegom i domaćinom Tonyjem Abbotom.

"U 23 godine samo je predsjednik Tuđman bio u Australiji i to je sramota"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjet Australiji završava u četvrtak u Melbourneu predavanjem na sveučilištu Monash i sastancima s čelnikom australske oporbe, laburistom Billom Shortenom i predsjednikom gornjeg doma australskog parlamentu Johnom Hoggom, nakon čega putuje u službeni posjet Novom Zelandu.

U Australiji prema službenim popisima stanovništva živi oko 120.000 Hrvata, a procjene se kreću između 200.000 i 250.000. Posjet iseljenim Hrvatima tek je jedan od razloga za ovo putovanje, priopćila je hrvatska vlada u najavi posjeta, i objasnila kako su se ostvarenjem najvažnijih hrvatskih vanjskopolitičkih ciljeva stekli uvjeti za širenje vanjskopolitičke suradnje na druge kontinente i potencijalno važne gospodarske partnere.

"U obje države, Australiji i Novom Zelandu ima dosta Hrvata. U 23 godine samo je predsjednik Tuđman bio u Australiji i to je sramota. To može biti i neugodan put jer ne idem među svoje birače, ali to predsjednik vlade mora napraviti, to je moj posao, od takvih stvari se ne treba skrivati", kazao je ovih dana Milanović. Naime, neke skupine australskih Hrvata najavile su prosvjede u Sydneyju i Canberri protiv Milanovićeve politike u domovini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara