Sutra se od Sabora očekuje raspisivanje referenduma o braku

Sutra se od Sabora očekuje raspisivanje referenduma o braku

Foto: Hina

HRVATSKI sabor sutra će glasovati o ranije raspravljenim točkama, među kojima i, kako se očekuje, o odluci da se za 1. prosinca raspiše referendum na kojemu će građani, na zahtjev građanske inicijative "U ime obitelji" potkrijepljenim s oko 700.000 potpisa, odlučivati žele li da se u Ustavu brak definira kao zajednica muškarca i žene.

Zastupnici će zasjedanje ujutro nastaviti raspravom o izvješćima o radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2011. i 2012. godinu, a glasovanje se, uobičajeno, očekuje oko podneva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav prihvatio je amandmane HDZ-a na prijedlog Odluke o raspisivanju referenduma, po kojima će građani na referendumu odlučivati o samoj izmjeni Ustava, a ne samo o pokretanju ustavnih promjena, kako su to vladajući ranije planirali.

Prihvaćen je i amandman po kojem bi se definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene, u slučaju da građani potvrdno odgovore na referendumsko pitanje, unijela u članak Ustava kojim se štiti obitelj, kako su to tražili inicijatori referenduma.

Iako je nekoliko saborskih klubova tijekom rasprave iznijelo mišljenje kako bi Sabor trebao tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, tome su se žestoko usprotivili i SDP i HDZ.

Sjednica započinje u 9.30 sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara