Miljenić o smanjenju kamata: To nije predizborni potez Banskih dvora

Miljenić o smanjenju kamata: To nije predizborni potez Banskih dvora

Foto: Hina

MINISTAR pravosuđa Orsat Miljenić rekao je za Media servis da su u hitnu proceduru uputili izmjene Zakona o obveznim odnosima kojima će se smanjiti zatezne kamate za 30, odnosno 50 posto.

Za građane bi to značilo smanjenje s 12 na 8,14 %, a za trgovačka društva s 15 na 10,14 %.

"Time želimo postići da se zadrži učinak zatezne kamate, ona ima kazneni efekt jer se radi o dugu, ali s druge strane mora biti poticajna za plaćanje i ne gušiti dužnika do kraja, ostavlja mu izgled da vrati glavnicu i kamatu", objasnio je Miljenić.

Nastavlja da će se to reflektirati i na smanjenje ugovornih kamata (kamate na tekuće račune, na stambene kredite) za oko 1 %. U javnoj smo raspravi došli do toga da je za rješenje problema ukupne prezaduženosti bitno smanjiti, i to dosta, zateznu kamatu, kaže ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodaje da se Hrvatska sada nalazi iznad prosjeka Europske unije, a nakon izmjena za građane ćemo biti među nižima, a za poslovne subjekte u gornjoj sredini.

Miljenić: Ovo nije predizborni potez

Vlada je već ranije planirala smanjiti kamate, ali su se banke tome oštro usprotivile, pa se odustalo. Na pitanje kako sada misle 'slomiti' banke, Miljenić odgovara da ne misli nikoga lomiti i da Sabor donosi zakone, a zakona se onda moraju svi pridržavati.

Ministar kaže da nema straha da će zbog ovih izmjena banke izdavati manje kredita.

"Kamate za potrošačke kredite smanjuju se samo za 1 posto i to ne bi trebalo imati preveliki utjecaj. Banke na kreditima zarađuju jer građani plaćaju kamate i ja ne vjerujem da bi bilo tko može zarađivati na nečemu odustao od toga, čak i ako je zarada malo manja", rekao je ministar koji očekuje donošenje Zakona u lipnju.

Tvrdi da to nije predizborni potez Banskih dvora.

"Ne, mi na ovome dugo radimo, mi smo prva Vlada koja reže kamate i pravo je pitanje zašto sve vlade prije nas to nisu učinile", zaključio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara