Ministar Grčić o državnoj kasi: Nemamo novca, smanjujemo izdatke za ulaganja!

Ministar Grčić o državnoj kasi: Nemamo novca, smanjujemo izdatke za ulaganja!
Foto: 
 
POTPREDSJEDNIK Vlade i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Branko Grčić danas je posjetio tvrtku Calzedonia u kneginečkoj Poduzetničkoj zoni blizu Varaždina te naglasio kako ona primjer vrlo uspješnog green field projekta. U cijelom pogonu radi više od dvije tisuće ljudi iz varaždinskog kraja, tvornica ostvaruje milijardu kuna prihoda godišnjem, a 90 posto proizvoda ide u izvoz. Mogu li takve tvornice spasiti Hrvatsku od sve veće nezaposlenosti, koja je ovih dana u zemlji dostigla brojku od 370.000?
 
"Četiri godine krize, 50.000 manje zaposlenih u industriji, 40.000 manje u trgovini i negdje oko 35.000 manje u građevinarstvu, jasno govori koja je dubina ove krize. Dva ključna cilja u ovom trenutku su sačuvati postojeća radna mjesta u što većoj mjeri, ona koja zaista imaju perspektivu i drugo, otvoriti mogućnosti novog zapošljavanja kroz nove projekte" , istaknuo je Grčić.
 
Calzedonia kreće u još jednu veliku investiciju - izgradnju logističkog i distribuitivnog centra u Poduzetničkoj zoni Jalžabet. Direktor Dubravko Hoić naglasio je kako investitori u Hrvatskoj nailaze na brojne probleme. No, izgradnja novih pet hala trebala bi otvoriti nova radna mjesta.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U ovoj prvoj fazi planiramo zapošljavanje od nekih 200 do 250 ljudi, a onda budemo još vidjeli kako će se stvari odvijati u drugoj fazi. Preduvjet za cijelu investiciju je 1.7., odnosno ulazak Hrvatske u Europsku uniju", rekao je Hoić.
 
Ministar Grčić osvrnuo se i na rebalans državnog proračuna. Rekao je da je prostor za rebalans i smanjenje rashodne strane proračuna mali.
 
"Imamo tri milijarde kuna veće izdatke za kamate zbog intenzivnog rasta javnog duga u posljednje četiri godine i to je ono što najviše opterećuje Hrvatsku i javne financije u ovom trenutku", dodao je Grčić.
 
"Kad imate takvu situaciju, prostor za daljnje uštede, nakon što smo u prošloj godini smanjili deficit pet milijardi je vrlo uzak i morat ćemo nažalost, dijelom smanjiti i kapitalna ulaganja", poručio je Grčić. 
Ipak, krajnji je cilj pokrenuti javne investicije kako bi one doprinijele oporavku u 2013. godini, zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara