Ministarstvo branitelja: Josip Klemm ne govori istinu

Ministarstvo branitelja: Josip Klemm ne govori istinu

Foto: FAH

MINISTARSTVO branitelja poslalo je medijima demantij izjava koje je Josip Klemm dao gostujući u emisiji RTL Direkt. Tvrde da je Klemm iznio nekoliko neprovjerenih i neistinitih tvrdnji vezanih uz rad Ministarstva branitelja i ministra Predraga Matića osobno. Reakciju Ministarstva branitelja na Klemmove izjave donosimo u cijelosti:

"Nije istina da je Vlada Republike Hrvatske braniteljima smanjila minimalna primanja sa 1.090 kuna na 800 kuna, odnosno, da je ukidanjem opskrbnine smanjila prava hrvatskih branitelja. Istina je, naime, da je Vlada Republika Hrvatske ukidanjem nekoliko postojećih socijalnih naknada, između ostalih i opskrbnina, i uvođenjem jedinstvene zajamčene minimalne naknade za najugroženije građane započela nužne reforme sustava socijalnih naknada, odnosno objedinjavanje pod Ministarstvo socijalne politike i mladih nekoliko socijalnih naknada iz različitih resora.

Također, Vlada Republike Hrvatske nije smanjila minimalna primanja hrvatskih branitelja s 1.090 kuna na 800 kuna, nego, sukladno novom Zakonu o socijalnoj skrbi koji je na snagu stupio u siječnju 2014.godine, prethodno fiksni iznos opskrbnine od 1.097 kuna sada, nakon uvođenja zajamčene minimalne naknade, iznosi 100% osnove za samca, tj. 800,00 kuna, za dvočlano kućanstvo ukupna visina ZMN-a iznosi 1.280 kuna (800+480) te za tročlano kućanstvo ukupna visina ZMN-a iznosi 1.600 kuna (800+480+320).

Ministarstvo branitelja izmijenilo je Uredbu o jednokratnoj novčanoj pomoći (JNP) kako bismo korisnicima koji ne uspiju ostvariti pravo na ZMN dali određenu socijalnu sigurnost te ih dodatno zaštitili. U 2014. godini izdano je 10.157 rješenja u ukupnom iznosu od 24.472.171,00 kuna.

Gospodin Klemm u sinoćnjoj je emisiji istaknuo i kako je ova Vlada smanjila braniteljske mirovine za 10%, što implicira da su sve mirovine hrvatskih branitelja smanjene u navedenom iznosu. Istina je, međutim, kako nisu smanjene mirovine manje 5.000 kuna, mirovine 100% HRVI I. i II. skupine te mirovine djece poginulih hrvatskih branitelja i njihovih majki koje su s njima sukorisnice tih mirovina. Važno je napomenuti i kako se smanjenje ne odnosi na one mirovine koje su više od 5.000 kuna, a smanjenjem bi pale ispod tog iznosa; npr. mirovina u iznosu od 5.012 kuna smanjena je za samo 12 kuna. Na koncu, propisani su i jasni kriteriji gospodarskih kretanja pod kojima će se smanjene mirovine vratiti na prethodno stanje".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara