Ministarstvo poljoprivrede: Marijana Petir besramno obmanjuje javnost

Foto: Hina

MINISTARSTVO poljoprivrede izdalo je priopćenje kojim reagira na priopćenje HSS-ove eurozastupnice Marijane Petir. Priopćili su kako od početka tzv. ruske krize, odnosno uvođenja zabrane izvoza određenih poljoprivrednih proizvoda u Rusku Federaciju početkom kolovoza, intenzivno rade i bore se za sve poljoprivredne proizvodnje koje su oštećene ovom zabranom.

"Zbog toga smo iznenađeni načinom na koji eurozastupnica Marijana Petir besramno obmanjuje javnost. Naime, spomenuta Eurozastupnica danas je dala priopćenje u kojem direktno, bez ustezanja, uspjeh uvrštenja mandarina u interventne mjere pripisuje sebi, čime čini štetu i narušava ugled djelatnika i same institucije Ministarstva poljoprivrede.
 
Istine radi, moramo naglasiti kako se zbog zabrane izvoza na tržište Ruske Federacije, djelatnici i stručni ljudi Ministarstva poljoprivrede od prvog dana bore za zaštitu domaćih proizvođača, svakodnevno zastupajući stajališta Republike Hrvatske na odborima Vijeća i sastancima u Europskoj komisiji. Svakodnevno smo komunicirali sa svim proizvođačima, trgovcima i izvoznicima, kako bi se zajedno izborili da svi proizvodi koji su pogođeni zabranom izvoza uđu u paket mjera. Hrvatsko stajalište sa kompletnom analizom utjecaja zabrane na pojedine proizvodnje službeno je na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU 5. rujna 2014. iznio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Inicijativu ministra Jakovine da se u interventne mjere uključe i agrumi podržali su i ministri Cipra, Španjolske i Grčke, što je bilo ključno za pripremu delegiranja Uredbe EK. Zastupnica Petir nije imala načina utjecati na Odluku EK.
 
Iz svega navedenog zaprepašteni smo današnjim priopćenjem zastupnice u EU Parlamentu Marijane Petir koja na ovako prizeman marketinški način pokušava prikupiti jeftine političke bodove te bez argumenta i činjenica obmanjuje javnost.
 
Ovo je već drugi put da eurozastupnica Marijana Petir poseže za sličnim marketinškim alatima kojima pokušava prikupiti političke bodove. Tijekom ljeta zastupnica Petir je održala konferenciju za novinare na kojoj je prozvala Ministarstvo poljoprivrede kako nije ništa napravilo po pitanju kontrole mogućih donacija GMO sjemena na poplavljenim područjima županjske Posavine. Obzirom da je Ministarstvo poljoprivrede od početka davalo kompletne informacije medijima vezano za moguće donacije sjemena, argumentirano i činjenično smo dokazali suprotno, da nije bilo donacija GMO sjemena. Na naše priopćenje odmah su reagirali mediji te i sami demantirali neutemeljene izjave i optužbe eurozastupnice Petir sa tadašnje konferencije za novinare.
 
Žalosti nas činjenica što pojedini eurozastupnici koriste EU parlament za svoju samopromociju više nego za istinsku i zajedničku borbu za zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje i proizvođača", stoji u priopćenju.

"Ja sam kao zastupnica u Europskom parlamentu izborila pomoć za naše proizvođače"

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir izrazila je zadovoljstvo što je Europska komisija usvojila njen prijedlog i proširila mjere pomoći Europske komisije i na proizvođače mandarina koji su pogođeni ruskim embargom.

Da podsjetimo, Marijana Petir zatražila je još 22. kolovoza proširenje predviđenih mjera pomoći i na proizvođače mandarina, mlijeka i mliječnih proizvoda jer su prethodnom odlukom Komisije proizvođači jabuka već bili obuhvaćeni. Europska komisija odobrila je pomoć do 125 milijuna EUR-a za proizvođače jabuka, paradajza, karfiola, gljiva, grožđa, krastavaca, jagoda i crnog ribizla koji su najteže pogođeni ruskim embargom uvoza poljoprivrednih proizvoda. Odobrena je pomoć i za breskve i nektarine te za mliječne proizvode a nakon više intervencija i upita Marijane Petir u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta upućenih Europskoj komisiji, na taj su popis uvrštene i mandarine.

Hrvatska u trgovinskoj razmjeni s Rusijom tijekom posljednjih nekoliko godina ostvaruje ukupni deficit osim u području razmjene poljoprivrednih proizvoda. „Imajući to u vidu, a s obzirom na ukupnu gospodarsku situaciju u RH koja se već šestu godinu nalazi u recesiji, molim da se zauzmete da se uz već poduzete mjere za kvarljivo voće i povrće, a koje se primjenjuju od 18. kolovoza 2014. godine,  svakako što prije uključe i mjere za mandarine i mliječne proizvode“, napisala je tada hrvatska zastupnica Marijana Petir u svom dopisu predsjedniku Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta Czeslawu Siekierskom.

"Ja sam kao zastupnica u Europskom parlamentu poduzela sve što sam mogla i izborila pomoć za naše proizvođače koji su najugroženiji ruskim embargom", rekla je Petir,  a sada je na ministru Jakovini da pokuša ne prokockati i ovu priliku, te se nadam da nećemo više slušati izjave poput onih koje je davao "osigurajte si sami nova tržišta". Dodala je da prema izvješću Europske komisije koje je dobila, među zemljama koje su poslale zahtjev za obeštećenje svojih poljoprivrednih proizvođača još uvijek nema Hrvatske te je izrazila nadu da će Ministarstvo poljoprivrede ipak odraditi ovaj posao na vrijeme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara