Ministarstvo turizma raspisalo tri nova programa potpora

Ilustracija: Ivo Pervan/HTZ

S CILJEM unapređenja konkurentnosti hrvatskog turizma kroz omogućavanje korištenja besplatnog bežičnog pristupa internetu, odnosno kroz jačanje javne turističke infrastrukture i konkurentnosti turističkih destinacija Hrvatske, Ministarstvo turizma objavilo je javne pozive za programe: Poticanje slobodnog pristupa internetu u turističkim destinacijama (Hotspot Croatia), Poticanje razvoja centara za posjetitelje i Poticanje izrade regionalnih programa uređenja i upravljanja morskim plažama. Ministarstvo turizma će dodijeliti ukupno osam milijuna i 500 tisuća kuna bespovratnih potpora.

Kako su priopćili iz Ministarstva, glavni ciljevi programa poticanja slobodnog pristupa internetu u turističkim destinacijama (Hotspot Croatia) su omogućavanje korištenja besplatnog bežičnog pristupa internetu na turistički najfrekventnijim otvorenim površinama koje nude javne turističke sadržaje. Time se postiže direktan utjecaj na povećanje turističke potrošnje kroz e-marketing i e-prodaju turističke ponude RH, ali i dodatna promocija turističkih destinacija. Sredstva iz predmetnog programa namijenjena su jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, a iznose ukupno dva milijuna kuna. Predmetni je program bio raspisan prošle godine, a zbog velikog interesa i odličnih rezultata odlučeno je da se raspiše i ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program poticanja razvoja centara za posjetitelje za cilj ima razvoj javne turističke infrastrukture u svrhu jačanja konkurentnosti ponude, rasta turističke potrošnje i zadovoljstva posjetitelja. Namjena, odnosno predmet financiranja je izrada predstudije izvodljivosti, analize troškova i koristi i/ili projektne dokumentacije za izgradnju centara za posjetitelje i to za: Centre za posjetitelje koji se nalaze na mjestima velike koncentracije turističkog prometa, a koji nisu nužno vezani uz atrakciju te za Centre za posjetitelje koji se nalaze uz javno dostupne prirodne i kulturne atrakcije od međunarodnog značaja. Za navedene je aktivnosti namijenjeno ukupno tri milijuna kuna, a korisnici sredstava mogu biti jedinice područne (regionalne) samouprave - županije i javne ustanove. Na ovaj Javni poziv Ministarstva mogu se prijaviti sve jadranske županije, odnosno: Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska.

Opći cilj Programa poticanja izrade regionalnih programa uređenja i upravljanja morskim plažama jest jačanje konkurentnosti turističkih destinacija Hrvatske, dok posebni ciljevi programa obuhvaćaju uspostavu sustavnog i održivog upravljanja i uređenja plaža, te razvoj javne turističke infrastrukture i ponude. Predmet financiranja je izrada Regionalnih programa uređenja i upravljanja morskim plažama županija, a za što je osigurano tri milijuna i 500 tisuća kuna, dok korisnici ove mjere mogu biti jedinice područne (regionalne) samouprave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara