Ministarstvo zaštite okoliša preuzima rješavanje problema bala na Brezju: "To je opasnost za građane"

Ministarstvo zaštite okoliša preuzima rješavanje problema bala na Brezju: "To je opasnost za građane"

Foto: Hina

"PROBLEMA bala na Brezju predstavlja potencijalnu opasnost za građane i okoliš, a očigledno je da se rješenje koje je zakonski prihvatljivo ne nazire. Razgovarali smo s gradom Varaždinom sve dok je postojala i najmanja šansa da se nađe prihvatljivo rješenje, no kako prijedlozi iz Varaždina i dalje nisu u skladu s preporukama ministarstva, moramo prelomiti i inspekcija ide na izvršenje svog naloga iz 2007. Balirani otpad će se ukloniti, obraditi i zbrinuti izvan Hrvatske" izjavio je ministar Zmajlović povodom objave informacije da je ministarstvo zaštite okoliša preuzelo na sebe rješavanje baliranog otpada.

Nakon gotovo osam godina odlaganja baliranog otpada na Brezju kod Varaždina, Ministarstvo je izvijestilo da preuzima rješavanje tog dugogodišnjeg problema i kreće u izvršavanje inspekcijskog rješenja putem treće osobe na račun grada Varaždina. Još 2007. godine inspekcijskim je rješenjem naređeno uklanjanje 70.000 tona baliranog otpada na Brezju, a u međuvremenu je količina baliranog otpada porasla na 120.000 tona.

Nakon inspekcijskog rješenja iz 2007. napravljen je program sanacije i dogovoreno sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u visini od 35 milijuna kuna, ali sanacija nije pokrenuta, a količina bala na Brezju narasla je na 120.000 tona.

Po nalogu inspekcije zaštite okoliša, cijeli postupak provest će se putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a kreće se već sljedeći tjedan.

"Fond će već sljedećeg tjedna pripremiti prvi natječaj - za uzimanje uzoraka i analizu otpada u balama. Mi u ovom trenutku ne znamo što je u balama, kakvog sastava i u kakvom stanju. To je preduvjet da se po dobivanju analiza raspiše međunarodni natječaj na kojem se treba ponuditi tehnologija, cijena i rokovi za obradu i zbrinjavanje", rekao je Sven Müller, vd direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Postupak će se provesti kroz tri faze, od kojih će prva, natječaj za uzorkovanje i analizu i sama analiza trajati dva mjeseca. U drugoj fazi provest ćemo međunarodni natječaj za zbrinjavanje baliranog otpada, na kojem će se vidjeti koje su ponuđene tehnologije, rokovi i cijene te odabrati najpovoljniji ponuditelj. Ta faza može trajati najmanje 4 mjeseca. Moramo biti spremni i na moguće ponavljanje natječaja, a svako takvo ponavljanje može produljiti proces za period natječaja, dva ili četiri mjeseca.

Posljednja, treća faza postupka je samo zbrinjavanje baliranog otpada, a prema odabranoj tehnologiji, cijeni i u roku koji će se ponuditi u natječaju. Procjenjuje se da će taj proces trajati od 6 do 14 mjeseci.

Ukupno trajanje postupka, počevši od sljedećeg tjedna pa do konačnog rješenja je od 16 do 25 mjeseci. Trošak se procjenjuje na 100 milijuna kuna. Grad Varaždin dužan je pokriti ga budući da se trošak sanacije već naplaćuje kroz račune građanima. Kao i ostale sanacije u Hrvatskoj, sufinancirat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u visini 40%, priopćili su iz Ministarstva.

Habuš iznenađen Zmajlovićem rješenjem veznim uz balirano smeće u Brezju

Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš rekao je danas komentirajući jučerašnje izjave ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, po kojima će ministarstvo preuzeti rješavanje problema baliranog otpada u Brezju, kako su s ministarstvom prošli cijelu "kataklizmu", radili dan i noć i rješavali žalbe te da mu je žao što su potrošili toliko vremena za nešto što se smatra neprihvatljivim.

"Neću komentirati rješenje jer ga još nisam službeno dobio ni usmeno ni pismeno. Tek nakon sastanka s ministrom komentirat ću to rješenje, ali moram demantirati neke stvari koje su jučer izrečene", rekao je Habuš. Za varaždinskoga gradonačelnika neprimjereno je da se informacije objavljuju preko medija, a ne u izravnom kontaktu ministarstva s gradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Zmajlović u sinoćnjem je Dnevniku HTV-a rekao da Varaždin od Fonda za zaštitu okoliša neće dobiti 35 milijuna kuna za zbrinjavanje bala otpada.

"Ne možemo podržati takav način sanacije bala, da se one premjeste iz Varaždina u druge dijelove Hrvatske. Idemo u prisilno izvršenje rješenja, što je i nalog inspekcijskog rješenja iz 2007.", rekao je ministar i dodao kako u Hrvatskoj nema "kapaciteta koji mogu obraditi otpad i zato je jedino rješenje izvoz iz Hrvatske".

Na izvanrednoj konferenciji za novinare Habuš je rekao kako nije točno da grad ne želi poštovati ugovor potpisan s T7 grupom. No, istaknuo je, taj je ugovor danas predmet USKOK-a i ne može se poštovati. "I ja bih mogao biti priveden i završiti u USKOK-u zbog tog ugovora", ustvrdio je Habuš.

Varaždinski gradonačelnik ocijenio je kako nije primjereno to što ministar Zmajlović tvrdi da je varaždinski otpad neobrađen.

"To je nepoznavanje situacije. Od 2003. imamo jedan dio primarne selekcije otpada, odvajanje plastike, papira, stakla, glomaznog otpada. Izjava da u Hrvatskoj nema postrojenja koje može obraditi otpad govori da cijela država odlaže neobrađeni otpad, pa zašto, u krajnjoj liniji, ne bismo mogli i mi", istaknuo je Habuš.

"Ne stoji niti da nismo najbolji u dinamici rješavanja problema. O dinamici Fonda za zaštitu okoliša govori podatak da smo im 21. lipnja uputili upit o sufinanciranju baliranog otpada na koji smo odgovor dobili jučer.

S ministarstvom smo prošli cijelu "kataklizmu", radili dan i noć, rješavali žalbe, i žao mi je što smo potrošili toliko vremena za nešto što ministarstvo smatra neprihvatljivim", rekao je gradonačelnik Varaždina.

Dodao je da varaždinsko komunalno poduzeće Varkom od 2005. prikuplja manji iznos za krajnje rješenje baliranog otpada, no, istaknuo je, ne može se avansno skupljati novac za nešto što nije učinjeno.

"Ministar nije rekao da to treba platiti grad ili Varkom, već ga je trebalo prikupiti od građana u razdoblju iza nas. Ideja je bila, kada bude poznata konačna cijena, da se u osam-devet godina novac prikupi od građana kako ne bi bio veliki pritisak na kućni budžet.

Varkom ima 1,5 milijuna kuna, a devet milijuna je bivši gradonačelnik Čehok dao T7 grupi kao avans. Pitanje je hoćemo li ih moći vratiti", istaknuo je Habuš te dodao kako se nada da će dobiti pisani odgovor ministra Zmajlovića o tome što smjera i da će to rješenje biti jeftinije za građane Varaždina.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara