Ministrica Pusić o Lex Perković: Problem je riješen!

Screenshot: HRT

HRVATSKA  je riješila problem o pravosudnoj suradnji s Europskom unijom, rekla je u petak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u New Yorku komentirajući izjavu predsjednika Odbora za EU Bundestaga, Guenthera Krichbauma koji je zatražio nastavak političkog pritiska na Hrvatsku. U tekstu pod naslovom "Njemačka pojačava pritisak na Hrvatsku", Deutsche Welle (DW) je u petak objavio razgovor Krichbaumom koji je rekao da vjeruje kako hrvatska vlada u sporu oko "lex Perković" pokušava "odugovlačiti" kako na koncu možda "više ne bi bilo moguće" izručenje osumnjičenih.

Pusić: Pravila su pravila!

Hrvatska ministrica ponovila je da nikakvog problema nema i da je sve riješeno. "Trebamo razumjeti da živimo u jednom pluralnom političkom društvu kakva je Europa i da razni ljudi govore razne stvari. Ali pravila su pravila, formalni kriteriji su formalni kriteriji i mi smo taj problem riješili", zaključila je Pusić.

 
Prijedlog izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU, tzv. Lex Perković, koje je predložila Vlada, uvršten je u petak u saborski dnevni red. Tim izmjenama se od 1. siječnja iduće godine omogućuje puna primjena europskog uhidbenog naloga (EUN), dakle i za kaznena djela počinjena prije 7. kolovoza 2002.
 
Tri dana prije ulaska u EU, Hrvatska je izmijenila "lex Perković" i propisala da će se europski uhidbeni nalog primjenjivati samo na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. godine.
 
Zbog tih se izmjena sukobila s Europskom komisijom iz koje je poručeno da je mogućnost postavljanja vremenskog ograničenja za primjenu EUN-a postojala isključivo kod usvajanja pravne stečevine EU, kao i da je vremensko ograničenje Hrvatska mogla tražiti, a nije, tijekom pristupnih pregovora.
 
Mimica: Problem je bio prenaglašen
 
Hrvatska je u srijedu postigla kompromis s Europskom komisijom prema kojem bi promijenjeni zakon o primjeni europskog uhidbenog naloga stupio na snagu najkasnije 1. siječnja 2014., što će omogućiti prekid postupka za uvođenje sankcija Hrvatskoj zbog kršenja europske pravne stečevine, objavili su u Bruxellesu ministar pravosuđa Orsat Miljenić i potpredsjednica Komisije Viviane Reding.
 
I za Europskog povjerenika za zaštitu potrošača Nevena Mimicu spor između Europske komisije (EK) i hrvatske vlade oko tzv. lex Perković gotov. Mimica tvrdi da je u hrvatskoj javnosti bio prenaglašen jer se radi samo o jednom od stotina sličnih sporova koje EK mjesečno ima s drugim članicama Unije.
"Za mene je ta priča s europskim uhidbenim nalogom gotova dogovorom vlade i EK, jasnim preuzimanjem političkih obveza vlade o načinu i vremenu potpunog usklađivanja s europskom pravnom stečevinom", izjavio je Mimica za Dnevnik Plus HTV-a.
 
Za najavu potpredsjednice EK-a Viviane Reding da će nastaviti pratiti ispunjava li Zagreb dogovor s Bruxellesom kaže da je stvar uobičajenog opreza. "Takav stav odgovara načelu opreza koji u EK često prevladava. Radi se o praćenju koje će trajati koji tjedan dok Sabor ne izglasa zakon i dok se on ne objavi", rekao je Mimica, prvi hrvatski povjerenik otkako je Hrvatska ušla u Uniju 1. srpnja.
 
On smatra da se radi o postupku koji u Hrvatskoj dobio dimenzije velikog problema i nepoštovanja europskog pravnog reda nove članice. "Ovo je samo jedan od 200 slučajeva koliko mjesečno EK ima na dnevnom redu i želi poduzimati mjere prema zemljama članicama koje ne primjenjuju neke dijelove pravne stečenine. Ovo nije iznimna situacija", smatra Mimica.
 
Načina rada EK kolegijalan
 
Istaknuvši da je sada nepotrebno elaborirati o europskim sankcijama Hrvatskoj, Mimica je ipak rekao da bi, kada bi o tome morao glasovati, prethodno tražio tražio sigurnu pravnu osnovu za mjere koje se namjeravaju poduzeti i odgovarajuću razmjernost tih mjera težini "prijestupa".
 
"Nisam siguran da je u trenutku kada je EK počela obavještavati članice o uvođenju mjera prema Hrvatskoj postojala dobro obrazložena namjera uvođena mjera koje se tiču uskraćivanja sredstava za ulazak Hrvatske u Schengen", kazao je europski povjerenik koji boravi u službenom posjetu Zagrebu. 
Upitan kako je doživio poruku premijera Zorana Milanovića kako bi se on, da je na Mimićinom mjestu, izuzeo iz glasovanja o uvođenju mjera protiv Hrvatske, Mimica je odgovorio da svaki povjerenik treba imati jasan stav o svakom pitanju te da ne postoji ni proceduralna mogućnost izuzimanja.
 
"Način rada EK je vrlo kolegijalan, odluke se donose na temelju većinskog opredjeljenja koje proizlazi is prezentiranih stavova, a ne dizanjem ruku", rekao je Mimica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara