Mrsić predstavio izmjene Zakona o radu: Isplata mirovina nije upitna


MINISTAR rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u Osijeku je predstavio izmjene Zakona o radu. One su rezultat razgovora sa sindikatima i stručnom javnošću, ustvrdio je. Evo i glavnih smjernica.

"Zakon o radu ide primarno s time da osigura sigurnost radnika i da radnici u Hrvatskoj budu zaštićeni jer su oni uvijek slabija karika na tržištu rada. S druge strane da im omogućava lakše i brže zapošljavanje, da omogućava pokretljivost radne snage unutar tvrtke, ali i na našem tržištu rada te da se sami poslodavci što bolje i što lakše prilagode tržištu", rekao je Mrsić.

Želja Ministarstva je vratiti povjerenje na relaciji poslodavac-radnik i omogućiti da se pitanje visine plaće regulira isključivo ugovorom o radu.

Rok od trideset dana koliko se moralo čekati da bi se u slučaju neisplate plaće krenulo u obranu svojih prava, mora se smanjiti.

"Smatramo da ne treba uopće biti roka, a da onda radnici i sindikat ocijene kada i u koje vrijeme će pokrenuti industrijsku akciju", kazao je Mrsić.

Stav sindikata koji kažu da će se novim Zakonom radnici izrabljivati Mrsić odbacuje, navodeći aktualni primjer:

"Primjer je u trgovini, gdje ljudi dolaze sat vremena ranije, odlaze sat vremena kasnije i da taj rad nije plaćen. Dakle, ako u toj četveromjesečnoj preraspodjeli, radnik radi više od 40 sati tjedno, taj će mu rad biti plaćen", naglasio je ministar.

Zakonom se želi postići veća pokretljivost radne snage, kaže ministar, a ocjene Hrvatske udruge sindikata da nisu ni vidjeli prijedlog Zakona, ocjenjuje njihovim političkim manevrom. Mrsić je napomenuo i kako isplata mirovina nije upitna te da će se mirovine usklađivati i sljedeće godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara