NATO: Njemačke postrojbe za brzo razmještanje "ratuju metlama"

NATO: Njemačke postrojbe za brzo razmještanje "ratuju metlama"

Screenshot: YouTube/Ilustracija

NJEMAČKO ministarstvo obrane od početka tjedna sanira štetu nastalu medijskim izvješćima o loše opremljenim snagama koje su umjesto strojnica na NATO manevrima u Norveškoj koristile drške od metli.

Glasnogovornik ministarstva je za Local potvrdio da su u crno obojane drške simulirale oružje na vozilu njemačkog konvoja koji je sastavni dio snaga za brzo razmještanje i pojasnio da je riječ o "mobilnom stožeru".

U ministarstvu su potvrdili i izvješća da 41 posto njemačkih vojnika koji su sudjelovali u manevrima održanima prošlog rujna nije imalo pištolje koje bi bili obvezni nositi u realnim situacijama brzog razmještanja, odnosno da je 31 posto vojnika na vježbi sudjelovao bez standardnih MG3 strojnica. 

Nedostatak opreme nije tajna

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Navedeno ukazuje na generalan nedostatak vojne opreme u njemačkim oružanim snagama koje nije tajna i čemu se doskače "vrlo dinamičnom rotacijom pojedinog hardvera" između postrojbi, kažu iz ministarstva.

Postrojbe koje je Njemačka poslala u Norvešku u svrhu testiranja novooformljenih snaga za brzo razmještanja su dio vojne sile od 4,000 vojnika koji bi se u krizna žarišta trebali rasporediti unutar 48 sati.

Njemačko zapovjedništvo kaže da je prije dva tjedan potpuno opremilo sve postrojbe, pa vojnici više neće morati posezati za neobičnim rekvizitima tijekom simulacije rata.  

"Zašto su vojnici simulirali oružane sustave je profesionalno neshvatljivo," zaključio je glasnogovornik ministarstva za Local.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara