NATO zabrinut zbog ruske nuklearne naoružanosti

NATO zabrinut zbog ruske nuklearne naoružanosti

Foto: Hina

U NATO-U raste zabrinutost zbog ruske nuklearne strategije i pokazatelja da stratezi ruske vojske žele smanjiti prag za upotrebu nuklearnog oružja u bilo kojem sukobu, tvrde u srijedu diplomati Sjevernoatlantskog saveza.

Dužnosnici NATO-a napravili su analizu Ruske nuklearne strategije o kojoj će ministri obrane članica Saveza raspravljati na sastanku u četvrtak u Bruxellesu.

Povod za zabrinutost Zapada dolazi i iz činjenice da Ruske zračne i pomorske snage sve agresivnije patroliraju uzduž granica NATO-a, poput prošlotjednog preleta ruskih bombardera koji mogu nositi nuklearne projektile preko La Manchea.

Hibridni rat u Ukrajini

"Ono što nas najviše zabrinjava u spomenutoj strategiji je modernizacija ruskih nuklearnih snaga, pojačana obuka tih snaga i moguće kombiniranje konvencionalnih i nuklearnih snaga u okviru hibridnog rata", kazao je neimenovani diplomat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da se Rusija u Ukrajini služi hibridnim ratom koji uključuje vojnike bez vojnih oznaka, dezinformacije i kibernetičke napade.

U četvrtak se u Bruxellesu sastaju ministri svih zemalja članica NATO-a, njih 28, uključujući i američkog ministra obrane Chucka Hagela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara