NATO strahuje da Putinove ambicije neće stati na Ukrajini

Foto: Hina

GLAVNI tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen ocijenio je u srijedu u Reykjaviku da ambicije ruskog predsjednika Vladimira Putina idu "dalje od Ukrajine", navodeći druga područja u blizini ruske granice.

"Bojim se da ruske ambicije ili Putinove ambicije idu dalje od Ukrajine", rekao je Rasmussen tijekom konferencije za novinare s islandskim premijerom.

"Svjedočili smo nezakonitoj aneksiji Krima, vidjeli snažnu rusku potporu destabilizaciji istoka Ukrajine. No Rusiju vidimo i iza zamrznutih i dugotrajnih sukoba u Pridnjestrovlju, na istoku Moldavije i u Abhaziji i Južnoj Osetiji, u Gruziji", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abhazija i Južna Osetija dvije su proruske separatističke regije u Gruziji čiju je neovisnost Moskva priznala. Rusija nije priznala neovisnost Pridnjestrovlja, separatističke regije na istoku Moldavije.

"Ruski interesi u tim dugotrajnim sukobima su spriječiti snažniju euroatlantsku integraciju tih zemalja. Ambicija Rusije je uspostava ruske sfere utjecaja u njezinoj neposrednoj blizini", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara