Nastavak akcije Agram: U Holdingu nova uhićenja zbog malverzacija oko nabave kanti za smeće

Nastavak akcije Agram: U Holdingu nova uhićenja zbog malverzacija oko nabave kanti za smeće

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

U NASTAVKU istrage u aferi Agram na meti Uskoka i policije ponovno se, kako se neslužbeno doznaje, našao bivši direktor zagrebačke Čistoće Miljenko Benko i nekadašnji direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus, koji su zbog sumnji u nove nezakonitosti privedeni s još jednim novim osumnjičenikom.

Iz izvora bliskih istrazi neslužbeno se doznaje da je trojac priveden na ispitivanje zbog navodnih nezakonitosti u vezi s kantama za odlaganje otpada te da je sumnjiv posao povezan s tvrtkom Gradatin, u kojoj su na telefonski upit rekli da nitko ne može odgovoriti je li netko iz njihove tvrtke uhićen i zbog čega. Treća privedena osoba navodno je upravo direktor Gradatina Tomislav Jukić.

Dovedeni na ispitivanje u Uskok

Markus i Benko u popodnevnim satima dovedeni su na ispitivanje u Uskok. Oko 16 sati u Uskok je stigao Tomislav Grahovac, odvjetnik koji zastupa Markusa, a za njim je u policijskom vozilu dovezen i njegov klijent, koji je lice sakrio kapuljačom.

Sat vremena kasnije Markus je prepraćen iz Uskokovih prostorija, a na ispitivanje je doveden Benko. Ako Uskok bude tražio da ih se zadrži u pritvoru, sutra će biti izvedeni pred suca istrage Županijskog suda u Zagrebu.

Bandić: Ništa ne znam, neka institucije rade svoj posao

Ravnateljstvo policije, koje je i inače šturo kada je riječ o nedjelima iz domene Uskoka, nije željelo potvrditi, ali ni demantirati tu informaciju. Iz Zagrebačkog holdinga potvrđeno nam je da Benko i Markus danas nisu došli na posao. No, nisu mogli ponuditi nikakve dodatne informacije.

"Nismo dobili nikakvu službenu obavijest od strane policije ili DORH-a o  razlozima postupanja prema naša dva zaposlenika te stoga ne možemo odgovarati na pitanja vezana uz današnje događaje", rekli su nam iz Ureda za odnose s javnošći Zagrebačkog holdinga dodajući da su o svemu saznali iz medija.

Ni na sjednici gradske skupštine koja je u tijeku nitko nije želio službeno komentirati nova uhićenja i moguća proširenja istrage u slučaju Agram, iako su neki vijećnici neslužbeno rekli da su čuli za istragu u Čistoći.

Gradonačelnik Bandić, pak, tvrdi da on o svemu tome ništa ne zna. "Nisam ništa čuo o uhićenjima, ali neka institucije rade svoj posao", posegnuo je Bandić za svojom već tradicionalnom frazom. Na pitanje boji li se ponovnog uhićenja, Bandić odgovara: "To biste vi htjeli, ali moj strah je minoran, moj strah je da građanima ne ispunim ono što sam im obećao".

"Neka radi svatko svoj posao. Neka svatko odgovara za svoj dio posla. Ne može nitko nikoga spasiti ako je napravio neko kriminalno djelo. Nulta stopa tolerancije prema nepodopštini svih boja, svih vrsta i svih količina, i nulta stopa tolerancije prema kriminalu je jednaka za gradonačelnika Zagreba, kao i za premijera, predsjednika Sabora i predsjednicu države. Svatko neka odgovara za svoje", kaže Bandić.

Milijuni kuna za kante za smeće

Poslovanje Gradatina s Holdingovom podružnicom Čistoća bilo je tema medijskih napisa 2010. godine, kada je otkriveno da Čistoća od ove firme iz Sesveta kupuje nove kante za smeće vrijedne 11 milijuna kuna. Samo par mjeseci ranije od iste firme za milijun kuna su kupljeni rezervni dijelovi za već postojeće kante za smeće.

Tvrtka Gradatin stalni je partner Zagrebačkog holdinga kada je u pitanju naručivanje kanti za smeće. Tako su i 2012. godine od njih naručene kante za smeće vrijedne 3,2 milijuna kuna.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, firma Gradatin d.o.o. iz Sesveta prošle godine imala 74 milijuna kuna prihoda i milijun kuna neto dobiti. Znatno su to lošiji rezultati nego u nekim ranijim godinama; 2012. imali su tako skoro 100 milijuna kuna prihoda i 1,7 milijuna kuna dobiti, 2010. su ostvarili 81,5 milijuna kuna prihoda i 7 milijuna kuna dobiti, a 2009. čak 144 milijuna kuna prihoda i 18 milijuna kuna dobiti.

Benko i Markus zbog akcije Agram već bili u pritvoru

Benko i Markus još su u "prvoj rundi" slučaja Agram, u listopadu prošle godine, završili u istražnom zatvoru, a u međuvremenu su smijenjeni sa svojih dužnosti u Holdingu. Benko je u međuvremenu tako postao oordinator poslova u podružnici Digitalni grad, s Markus je danas zaposlenik podružnice Gradska groblja. Navodno su preko članova obitelji direktorima svojih podružnica javili da danas neće doći na posao.

Markus je na slobodu izašao među prvima, zajedno s suvlasnikom CIOS-a Petrom Pripuzom i pročelnik gradonačelnikova ureda Mirom Lacom, a Benko zajedno s najvećim dijelom osumnjičenika među kojima su bili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić te gradonačelnik Milan Bandić koji je u međuvremenu opet završio iza rešetaka i u konačnici pušten da se brani sa slobode.

Sve više optužbi protiv Bandića

Istraga u slučaju Agram pokrenuta je zbog sumnji da je gradonačelnik sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna. Uz sporne donacije u predsjedničkoj kampanji Bandića Uskok tereti za pogodovanje Pripuzovom CIOS-u te tvrtki Bramgrad projekt Branka Mihaljevića, trgovanje utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu, ali i nezakonito korištenje službenih gradskih automobila u privatne svrhe.

Istraga protiv Bandića u međuvremenu je proširena i nakon što je Vida Demarin, kao predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika udruzi "U ime obitelji" prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna. No, zagrebački je sud tu optužnicu vratio tužiteljstvu na doradu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara