Nastavlja se štrajk u Coningu: Radnici mjesecima bez plaće, Upravu prijavili DORH-u

Nastavlja se štrajk u Coningu: Radnici mjesecima bez plaće, Upravu prijavili DORH-u

Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

POSTUPAK mirenja u Coning grupi između Uprave i Sindikata graditeljstva Hrvatske nije uspio i danas su se radnicima Coninga d.d. u štrajku pridružili i zaposleni u tvrtkama Coneco, Congama i Coning Ecogradnja. U štrajku je oko 150 radnika. Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno isplate svih zaostalih plaća. Članovi štrajkaškog odbora izrazili su sumnju u uspješnost otvaranje predstečajne nagodbe. Jedino rješenje vide u stečaju, koji bi im, prema njihovu mišljenju, omogućio naplatu barem dijela potraživanja.

"Tražili smo da se radnicima isplati šest plaća, a uprave nisu ponudile ni jednu plaću. Nakon toga smo prekinuli postupak mirenja i pozivamo zaposlenike u štrajk", rekao je novinarima jučer sindikalni povjerenik radnika Srećko Vidaček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidaček je potvrdio i da je službeno poslana prijava DORH-u protiv članova uprava i nadzornih odbora tih tvrtki, a razlozi su netransparentnost u poslovanju, neisplata plaća i neuplaćivanje doprinosa. Iz štrajkaškog odbora potvrđeno je da je u Coningu inspekcija Porezne uprave.

Podsjetimo, dvadesetak radnika Coninga d.d. počelo je u četvrtak štrajk. Plaću nisu dobili od lipnja prošle godine te žele potaknuti reakciju nadležnih državnih institucija radi sprečavanja "daljnje pljačke". Štrajkački odbor  tvrdi da direktori svakog mjeseca stvaraju namjerni pritisak i stres među radnicima čekajući da sami odu iz tvrtke bez otpremnina i plaća.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara