Radnici Coninga u štrajku: "Dok je Čačić bio tu, sve je bilo u redu"

Radnici Coninga u štrajku: "Dok je Čačić bio tu, sve je bilo u redu"

Foto: Željko Hajdinjak / Cropix

NAKON neuspješnog postupka mirenja, 20-ak radnika varaždinske tvrtke Coning jutros je počelo štrajk. Traže isplatu zaostalih sedam plaća, naknade za prijevoz, dnevnice i terenske dodatke, kao i uplatu poreza i doprinosa. Žele i potaknuti reakciju nadležnih državnih institucija radi kako kažu, sprečavanja daljnje pljačke.

Sindikalni povjerenik Srećko Vidaček, koji je 35 godina u Coningu, tvrdi da novca za isplatu plaća ima.

"U ovih zadnjih 20 mjeseci, više od 20 milijuna kuna je ušlo u Coning i cesijama izašlo. Da se u svemu tome nije moglo naći šest i pol milijuna neto, koliko tvrde da je potrebno da se pokriju sve naše plaće do 31. 1. Jednostavno nam nije jasno zašto se to napravilo", kaže Vidaček.

Imovine tvrtke može se prodati

Tvrtka ima dosta imovine, nešto se ističe, moglo prodati.

"Imamo hotel Trakošćan, hotel Pagus, apartmansko naselje Kuklica, Velebit i ovu zgradu, imamo jako puno nekretnina. Nečega se treba i odreći ako se nema za plaće. Ovdje se očito za sve drugo imalo, osim za plaće radnika", naglašava Vidaček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Štrajkački odbor tvrdi da direktori svakog mjeseca stvaraju namjerni pritisak među radnicima čekajući da sami odu iz tvrtke bez otpremnina i plaća. Tako tvrtka koja je nekad imala blizu 500 radnika, danas ima 150 zaposlenih. Dok je Čačić bio tu, sve je bilo u redu, kaže Vidaček.

"Mi smo se ponosili da radimo u Coningu, plaće su bile dobre i redovite. Otkad je on otišao, ne znam što se događa. Jednostavno ne može naći pravu Upravu. Zašto je on dozvolio da tih nekoliko menadžera to radi od tvrtke. Ipak je on većinski vlasnik i nije nam jasno zašto ne reagira", pita se Vidaček.

Štrajkački odbor poručuje Upravi da odstupi ako radnicima ne može osigurati plaće.

Štrajk se nastavlja: "Više nemamo kud"

Radnici varaždinskih tvrtki Coneco, Congama i Coning ecogradnja nisu se zasad, kao što se očekivalo, pridružili štrajku.

U prisustvu miritelja, danas je održan sastanak predstavnika Uprave ovih triju tvrtki i sindikata, na kojem je, kako doznajemo od Vidačeka, rečeno da će se idućih dana pokušati iznaći novac barem za dio plaća, a dogovoreno je i da će se postupak mirenja nastaviti idućeg utorka u devet sati.

Za to vrijeme, radnici Coninga nastavljaju štrajk do ispunjenja svojih zahtjeva. "Mi se dosad nismo bunili, nama je štrajk bio nezamisliv, ali više nemamo kud", kaže Vidaček.

"Mi već imamo i ljude koji su zatražili i socijalnu pomoć. Imamo i da su i muž i žena ovdje zaposlena, imamo samohranih roditelja. Ne znam možete li si zamisliti kako je živjeti bez sedam plaća", zaključuje Vidaček.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara