Ne žele osuđenog Janšu u parlamentu: 72 posto Slovenaca bi mu ukinulo mandat

Foto: Hina

SKORO tri četvrtine Slovenaca ocjenjuje da se bivšem premijeru Janezu Janši ne bi trebalo dopustiti da sudjeluje u radu parlamenta, na čije sjednice dolazi iz zatvora, pokazala je anketa koju je u petak objavio mariborski list "Večer".

Na pitanje je li u redu da Janša svoj zastupnički mandat obavlja za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne, 72 posto ispitanika u anketi odgovorilo je negativno, dok 16 posto u tome ne vidi ništa sporno.

56-godišnji Janša do sada je dva puta bio predsjednik vlade, a 2008. godine vodio je kao tadašnji premijer i Vijeće Europske unije. Osuđen je na dvije godine zatvora zbog primanja obećanja mita od finske tvrtke Patria koja je Sloveniji prodala oklopne vojne transportere. Janša kaznu izdržava od 20. lipnja u zatvoru Dob, ali kao izabrani zastupnik na parlamentarnim izborima 13. srpnja dolazi na parlamentarna zasjedanja, dok u zatvoru samo prespava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome može li Janša svoj zastupnički mandat zadržati ili ne trebalo bi odlučiti višečlano povjerenstvo sastavljeno od istaknutih pravnika.

Neki od njih tvrde da bivšem premijeru mandat treba oduzeti jer zakon određuje da zastupnička dužnost prestaje onome tko je osuđen na kaznu zatvora višu od šest mjeseci. No, ima i onih koji navode da se to odnosi samo na mogući slučaj kad je zastupnik pravomoćno osuđen tijekom svog mandata, dok je Janša u novi parlament izabran nakon što je već bio u zatvoru, te da su birači znali da biraju osuđena čovjeka.

S takvim se tumačenjima slažu Janša i njegova stranka. Oni navode da je nastojanje da se Janšu isključi iz parlamenta čin političkog šikaniranja oporbe od strane političke većine novog predsjednika vlade Mire Cerara, te da bi se tako kršila ustavna odredba o neprikosnovenosti aktivnog i pasivnog biračkog prava građana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara