"Noć istraživača" u Zagrebu, Splitu i Rijeci

Foto: noc-istrazivaca.hr

U ZAGREBU, Splitu i Rijeci danas se obilježava manifestacija "Noć istraživača", koja se u Europi već tradicionalno održava svake godine zadnjeg petka u rujnu u tristotinjak europskih gradova.

Događaj financira Europska komisija kroz akciju Marie Curie, a organizira se kako bi se na zabavan i jednostavan način podigla svijest šire javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo te srušile predrasude koje često postoje prema znanstveno-istraživačkoj zajednici.

"Projekt ima u cilju popularizirati znanost, istraživačke karijere i približiti ljudima ne samo aktivnosti koje ti naši istraživači izvode, već i same istraživače koji su isto kao i svi mi, obični ljudi sa svojim interesima, hobijima, obiteljima i aktivnostima, koji uz to imaju i super zanimljiv, izazovan i atraktivan posao", ističe asistentica projekta Katarina Vukušić.

Svi posjetitelji će moći sudjelovati u znanstvenim eksperimentima na otvorenom, razgovarati sa znanstvenicima različitih znanstvenih disciplina, okušati sreću u nagradnim igrama i kvizovima o znanosti te pogledati neke od dokumentarnih filmova ili zabavno-edukativnih isječaka.

"Imaju prezentaciju koja se zove "Moderni Spartanci", kako mišići razvijaju masu i snagu ili isto tako, mogu naučiti kako vidjeti nevidljivo ili sudjelovati u demonstracijama prikaza ljudskog tijela. Također, sva tri grada će imati znanstveno-edukativne dokumentarne filmove koje će prikazivati", pojašnjava Vukušić.

U Zagrebu će se aktivnosti odvijati na Cvjetnom trgu i susjednim ulicama, u Rijeci u popularnom riječkom Tower Centru, dok će u Splitu znanstvenici svoje aktivnosti smjestiti u Marmontovu ulicu i oko nje. Program je namijenjen svima, i mladima i starima, od 7 do 77. a posebno.

"Na ovim budućim mladim generacijama istraživača, koje će se putem tih naših aktivnosti, zapravo zainteresirati za svoje buduće istraživačke karijere, nadamo se", poručuje Vukušić.

Manifestacija traje od 17 do 23 sata, a cijeli program nalazi se na internetskoj stranici www.noc-istrazivaca.hr ili Facebook stranici Noć istraživača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara